2024. április 27., szombat

Elvesztegetett évtizedek

Hogyan körözték le a gazdasági versenyben Szerbiát a környező országok?

Szerbia gazdasága 1990-től 2016-ig 750 milliárd eurót veszített – közölték Miša Brkić és Mijat Lakićević újságírók a Szerbia gazdasága – igazságok és hazugságok elnevezésű tanácskozáson. (Lakićević ezt a hatalmas számot úgy kapta meg, hogy összeadta e 26 éves időszak GDP-csökkenéseinek az euróban kifejezhető értékét.)

– A demokratikus országok piacorientált gazdaságának elvei a polgári szabadságon és a szabadkereskedelmen alapszanak. Ezen elvek országunkban sohasem érvényesültek igazán, ami gazdasági válsághoz vezetett – mondta a Polgári Demokrata Fórum és az Írók Fóruma szervezet által megrendezett találkozón Brkić, aki évek óta a gazdasági mutatók elemzésével foglalkozik. Kiemelte, hogy amíg a kommunista országok többsége kihasználta a berlini fal leomlásával járó lehetőségeket, addig a '90-es évek nálunk a miloševići politikai rendszer megerősítésével teltek el. Az elemző szerint a környező, volt kommunista országok már régen átálltak a kapitalizmusra, Szerbiában viszont még mindig az elavult társadalmi rendszert siratták.

A nemzetközi pénzügyi szervezetek nemrég ismertetett elemzése szerint a volt kommunista országok, Jugoszlávia valamint Törökország közül, a török gazdaságban volt tapasztalható a legdinamikusabb fejlődés: 1990 óta 258 százalékos növekedést ért el. Amíg ebben az időszakban Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban és a többi egykori szocialista országban 25 és 250 százalék közötti GDP-bővülést mutattak ki, addig Szerbiában 11 százalékos csökkenés volt tapasztalható – ismertette az adatokat Mijat Lakićević elemző. Szerbia jelenlegi GDP-je még mindig 25 százalékkal kisebb annál, mint amekkora volt 1989-ben – emlékeztettek. Szerbiában 1990-ben az éves bruttó hazai termék (GDP) lakosonkénti átlaga 3800 euró volt. Csehországban ez 2600, Magyarországon 2500, Szlovákiában 2300, Lengyelországban pedig 1200 eurót tett ki 29 évvel ezelőtt. 2015-re ez a gazdasági mutató országunkban csak 4700 euróra növekedett, Csehországban viszont már 15 800 eurónyi átlagérték jutott minden lakosra. Akkorra Szlovákiában 14 500, Lengyelországban pedig 11200 euró értékű lett a fejenkénti hazai össztermék – ismertette a gazdasági mutatókat Lakićević.

Az elmúlt két és fél évtizedben Szerbia nemcsak elvesztette a vezető pozícióját, de jelentősen lemaradt a volt kommunista országok gazdasági fejlődésétől – hangsúlyozták a szakértők a tanácskozáson.