2024. április 27., szombat

Kortárs festők és szobrászok

Az év végéig tekinthetők meg a vajdasági magyar képzőművészek alkotásai Topolyán

Harmincnyolc vajdasági magyar képzőművész közös tárlata nyílt meg az egykori Kray-kastély földszinti termeiben az Art Galleryben. A vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából megrendezett tárlatot Szenti Lilla fiatal topolyai képzőművész nyitotta meg a hétvégén.

Szenti Lilla (Kiss Zoltán felvétele)

Szenti Lilla (Kiss Zoltán felvétele)

– Három generációba tartozó művész munkáit láthatja ezen a kiállításon a közönség – mondta. – Az idősebbek alkotásai már kiforrott stílusjegyeket hordoznak magukban, mi, fiatalok pedig még csak inkább kísérletezgetünk, próbálkozunk, tanulunk, de örülünk annak, hogy van kiktől tanulnunk. A mi alkotásaink még biztosan sokat fognak változni. Szerencsére sokan segítenek nekünk megtalálni helyünket ebben a közegben. A legidősebb generáció képzőművészeire pedig felnézünk, és őtőlük is sokat tanulhatunk mi is, és az előbb említett csoport is, akiktől mi közvetlen segítséget kapunk. Szerintem ez ma a legfontosabb, hogy figyeljük egymást és tanuljunk egymástól, mert csak így tud fejlődni a vajdasági festészet.

Zsáki István topolyai képzőművész, az Art Gallery igazgatója a következő szavakkal köszöntötte a közönséget:

A tárlat megnyitóján (Kiss Zoltán felvétele)

A tárlat megnyitóján (Kiss Zoltán felvétele)

– Ezt a kiállítást én a vajdasági remekművek kiállításának nevezném. Festészetünk napja alkalmából minden művésznek egy év legjobb munkáit kell elhozni. Ma különösképpen a szobrászokról szólnék. A nyári alkotótáborban készült néhány nagyszerű alkotás, amelyek várhatóan tavaszra már a Felvonulási téren fognak helyet kapni. A szobrokra is ugyanaz jellemző, mint az itt látható festményekre. Különböző stílusok képviseltetik magukat. Amíg az egyiknek a térbeli forma a lényege, addig a másiknak a mondanivalója.

A tárlaton többek között olyan alkotók munkái kaptak helyet mint Penovác Endre, Léphaft Pál, Zsáki István, Butterer Kis Márta, Kovács Pécskai Eemese, Vass Szabolcs, Szenti Lilla, Csőke Dóra, Kiss Natália, Antal László és Hajzler Gabriella, de mind a harmincnyolc alkotó színvonalas munkát küldött. A kiállítás az év végéig látogatható, ezt követően pedig a szobrok Topolyán a Felvonulási téren kapnak helyet.