2024. március 28., csütörtök

Szavalóverseny a tolerancia jegyében

Hetven szavaló mérettette meg magát Óbecsén

Tizenkettedik alkalommal tartották meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a tolerancia napi szavalóversenyt pénteken, november 15-én. A megmérettetésre a magyar anyanyelvű gyermekek szerb, míg a szerb anyanyelvű gyermekek magyar verssel jelentkezhetnek.

Az alsósok díjazottjai(Ricz Róbert felvétele)

Az alsósok díjazottjai(Ricz Róbert felvétele)

– A tolerancia tisztelet, mai sokszínű, gazdag világunk és kultúráink elfogadása, valamint megbecsülése. Óbecse község már évek óta a lakosai békés együttéléséről ismert. Mi óbecseiek megmutathatjuk, és meg is kell mutatnunk azt, hogy sokkal gazdagabbak vagyunk azoktól, akik híján vannak a kulturális, vallási sokszínűségnek. Ez a kivételes helyzet bátorított fel bennünket arra, hogy megszervezzünk egy ilyen rendezvényt, amelyen bemutatjuk és megmutatjuk a másságból, annak elfogadásából eredő együttélés áldásait. Célunk, hogy megmutassuk országszerte a különböző kultúrák és nemzeti hagyományok együttélésének előnyeit, hogy nemcsak toleráljuk, hanem elfogadjuk a sokszínűséget, támogatjuk a másikat, tiszteljük egymás kultúráját és hagyományait – mondta Nagy Klára, a szavalóverseny műsorvezetője köszöntőjében a rendezvény megnyitóján, amelyet a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi–Nemzeti Közösségi Titkárság, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat támogatásával valósítottak meg.

A szavalóversenyre csaknem hetvenen jelentkeztek, akiket Mitić Tatjana, az óvoda igazgatója, Szmieskó Karolina, a községi tanács tagja, Dunja Šormaz szociológus és Rókus Zoltán színművész hallgatott végig és rangsorolt. Az alsósok között, akik szerb nyelven szavaltak, Szenti Ivona bizonyult a legjobbnak. A második helyen Bozsír Diana és Tripolszki Blanka osztozott, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Nagy Lóránd és Ferenci Orsolya állhatott. Ebben a kategóriában Horvát Dorka és Kovács Botond kapott különdíjat. A szerb nyelven szavalók között két első díjas lett: Milan Momčilović és David Trivković. A második helyen is ketten osztoztak, Mraović Dmitar és Lara Dražić, Gvozdenoviá Nikodina pedig a harmadik lett. A felsősöknél Mraović Dorotea az első a magyarul szavalók között, míg a szerbül szavalóknál Varró Todor és Mecek Mia bizonyult a legjobbnak. Széll Adrián és Fekete Anna lett a második, Lovas Fiona pedig a harmadik. Ebben a kategóriában különdíjat Koncz Antónió részesült.