A gyékényfonás reneszánsza

A bajsai etnoházban újratanulhatjuk az elfeledett népi mesterségeket

Kazinczy Paszterkó Diana

2019. november 21., 00:34 >> 2019. november 21., 02:17

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

 

Szőni többféle természetes és mesterséges anyagból lehet, a kendertől kezdve a gyapjún át, akár használt ruhák, műanyag bálakötő madzagok vagy egyszerű fonalak felhasználásával is. Szerencsére a természetes alapanyagból készült termékek ma már egyre inkább visszanyerik megkopott becsületüket, és napjaink háztartásainak a hangulatát is otthonná melegítik. A barna buzogányú gyékény szintén ilyen. Bajsán, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének köszönhetően ma is őrzik, illetve ápolják a gyékényfonás tudását.

Gyékényszövés és gyékényfonás – jó hangulatú nyári tábor az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének szervezésében

Gyékényszövés és gyékényfonás – jó hangulatú nyári tábor az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének szervezésében

Az idén második alkalommal szerveztek gyékényfonó tematikus tábort az etnoházban, tudtuk meg Szuhankó Sándortól, aki még gyermekként szívta magába az ismereteket, és adja tovább az az iránt érdeklődőknek:
– A nyári táborban tízen vettek részt, Zentáról, Adáról, Topolyáról, Bácskossuthfalváról, Szabadkáról érkeztek a falunkba a gyékényszövés múlt évben szerzett alaptudásával, és kezdőket is fogadtunk. Egyesek egész nap szőttek, elsősorban asztali díszeket, mások sodrással szakajtókat vagy más használati tárgyakat készítettek. A gyékényszövő tábort első alkalommal a Hagyományok Háza zentai kirendeltsége szervezte meg, és az idén is számíthattunk a részvételükre.

Szuhankó Sándor a nyári tábor alkalmával készült táncos babával és gyékényszakajtóval

Szuhankó Sándor a nyári tábor alkalmával készült táncos babával és gyékényszakajtóval

Mit kell tudni a gyékényfonásról?

– Valamikor minden lápos, mocsaras vidék mellett élők háztartásának nemzeti hovatartozástól függetlenül elengedhetetlen kellékei voltak a gyékényből, a kákából vagy a sásból készült eszközök. A gyapjú- és a vászonszőttesek mintázata nagyban különbözik a nemzetiségeknél, a szálas szőttesek esetében viszont nincs különbség. Budapestről is jöttek hozzánk, hogy tanítsuk meg nekik a bajsai gyékényfonást, viszont egy idő után kiderült, hogy ugyanarról beszélünk, amit már eleve ismernek ők is. Én magam gyermekként ismerhettem meg a gyékényfonást, nagytatám, de apám is foglalkozott vele telente. Volt rá példa, hogy háromszekérnyi gyékénylevélből készültek eladásra termékek. Behúzódtak az istállóba, a kis konyhába dolgozni, mi gyerekek pedig játszottunk mellettük.

Minden gyékény egyforma?

– Létezik széles- és keskenylevelű gyékény, a legminőségesebb a széleslevelű. Mi a széleslevelű alapanyagait helyben szerezzük be, Bajsa alacsonyabban fekvő részei, völgyei ma is enyhén láposak, ahol előszeretettel nő a sás, a nád és a gyékény. A keskenylevelű gyékény inkább a Tisza-parton terem. A csuhét és a gyékényt is érdemes beáztatni használat előtt. A gyékényt egy éjszakán át tanácsos langyos vízben áztatni. A legjobb a nyár végén, ősz elején begyűjtött, még zöld szárú gyékény, ami olyan, mint a szíj – erős és szívós. Akkor érett a gyékény, ha a levél vége körülbelül 7 cm szakaszon meg van száradva. A leveleket egyébként a betakarítás után válogatni és szárítani kell, valamint kévékben tárolni.

A gyékényszőnyeg, a talpaló praktikus része volt régen is a háztartásnak, amit könnyen tudtak takarítani a háziasszonyok, és nem mellesleg hőszigetelő is volt.

A gyékényszőnyeg, a talpaló praktikus része volt régen is a háztartásnak, amit könnyen tudtak takarítani a háziasszonyok, és nem mellesleg hőszigetelő is volt.

Mi mindent lehet készíteni a gyékényből, és mi minden készült a táborban?

– Számtalan dolgot lehet a gyékényből készíteni szövéssel vagy fonással. Egyesek kis szakajtót, négyzet és téglalap alakú alátétet készítettek, de tojástartót és szőnyeget, belépőt is gyártottak belőle. Habár a gyékény és a csuhé mellett a szalma is a szálas alapanyagok kategóriájába tartozik, de mi szalmával nem dolgozunk. Az inkább Tavankúton és Bajmokon része a bunyevác hagyományoknak. A gyékény mellett a káka is egy nagyon szépen feldolgozható, csomómentes 1–1,5 méteres vízi növény. Szintén szakajtó, kanalas, vagyis fakanáltartó készíthető belőle. Gyermekként tutajt is csináltunk, amit vízre eresztettünk. A sásból első osztályú lábtörlő készülhet. Valamikor a szakajtót nemcsak tojás tárolására használták, és elengedhetetlen „edénye” volt a háztartásoknak. Hatalmas ma is rá az igény. Olyannyira, hogy nem győzzük teljesíteni a megrendeléseket. Persze nem kell csodálkozni, hiszen amit beleteszel, nem penészedik, nem romlik meg, szellőzik. Ugyanúgy a cekkerre is újra nagyobb a kereslet, az a bizonyos zsinórból készült hálós szatyor, ami hajdanán a piaci vásárlás elengedhetetlen része volt. Amíg a csuhéból karácsonyi angyalkák tömkelege készül év vége felé, addig a gyékény egy érdekes táncos baba alapanyaga is lehet, amit sima felületre téve, ütemesen dobolva alatta, mozgásra lehet késztetni, vagyis meg lehet táncoltatni. Ez a gyerekek egyik kedvenc játéka volt hajdanában.

Gyékényszőnyeg készül az Etno nyári táborában

Gyékényszőnyeg készül az Etno nyári táborában


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége