2024. április 27., szombat

A Volkswagen nem állt el a törökországi beruházástól

Folynak a tárgyalások Törökország és a Volkswagen között egy üzem létesítéséről, annak ellenére is, hogy a német konszern nemrégiben politikai okokból elnapolta a döntést a beruházásról.

Baran Çelik, a török autóexportőr vállalatok szakmai képviseleti szervezet, az OIB elnöke egy hete jelentette ki, tudomása van arról, hogy tárgyalások folynak a kormány és a Volkswagen között.

Hasonló értelemben nyilatkozott Mustafa Varank ipari miniszter is egy beszédében: „folyamatosan tárgyalunk a német féllel... az a dolgunk, hogy kapcsolatban legyünk a befektetőkkel, a Volkswagennel”.

A török autóipari beszállító vállalatok szervezetének az elnöke, Alper Kanca szerint a Volkswagen is egyeztetéseket folytat potenciális beszállítóival. „A Volkswagen pár hónappal ezelőtt megkezdte a puhatolózó tárgyalásokat a potenciális beszállítókkal. Konkrét kérdések kerültek szóba, s az egyeztetések azóta is folynak” – mondta.

A Volkswagen Törökország észak-szíriai katonai offenzíváját követő nemzetközi felháborodás miatt októberben jelentette be a végső döntés elhalasztását az Izmir közelében tervezett üzem beruházásáról. Szakmai körökben úgy tudják, hogy a beruházásra Törökország mellett még Bulgária volt esélyes, de Szerbia és Románia is felmerült a beruházás lehetséges helyszíneként.