2024. április 27., szombat

Újító módszer a cukorbetegség megelőzésére

A zombori egészségház is része a krónikus betegségeket megelőző projektumnak

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére Zomborban cukorbetegség megelőzősével foglalkozó pilóta-projektum indult – számolt be lapunknak dr. Úri Emese, a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségházak igazgatója. Mint megjegyezte a pilóta-projektum célja a nem fertőző krónikus betegségek megelőzése.

Dr. Úri Emese (Fotó: L. Móger Tímea)

Dr. Úri Emese (Fotó: L. Móger Tímea)

– A cukorbetegség megelőzését választottuk ki mint égető problémát. Az alapötletünk az volt, hogy új szolgáltatást vezessünk be, amellyel a cukorbetegek ellenőrzése hatékonyabbá válik, jobban tudjuk követni a krónikus komplikációk megjelenését. A pilóta-projektumon keresztül szlovéniai kolléganők érkeztek képzést tartani, bemutatták az ő módszerüket, modelljüket. Ennek lényege, hogy egyetemi végzettségű nővér végzi azt a koordinációs feladatot, amely által a cukorbetegekre jobban odafigyelnek. Mivel nálunk nincsenek egyetemet végzett nővérek, mi főiskolát végzett nővérekkel tudtuk mindezt megvalósítani. Egy képzésen vettünk részt Mariborban és Ljubljanában, ezután elindítottuk a munkát. Terveink szerint mintegy száz cukorbeteget fogunk begyűjteni másfél hónap alatt.

Miből áll, mivel jár az adott páciens számára ez a projektum?

– A betegek vizsgálatát a kezelőorvos indítványozza. Begyűjti az egészségügyi kartonból a meglévő adatokat, vagyis azt, hogy milyen komplikációk észlelhetők a betegnél. Egy laboratóriumi beutalót ír ki neki, ahol a háromhavi cukorszintet és a zsírtartalmat, valamint a vesefunkciókat követjük. Az eredményeket a nővér bejegyzi az erre a célra kidolgozott űrlapba, majd megvizsgálja, hogy a betegnek vannak-e elváltozásai a láb finom idegein. A páciens ezt követően az űrlappal visszamegy a kezelőorvosához, aki ez alapján áttekinthető képet kap arról, hogy milyen szinten van a páciens vesefunkciója, valamint milyen állapotban van a beteg szeme, a szíve, az erei és az idegei. A szóban forgó leletekkel pedig könnyebben tudja majd továbbkezelni betegét. A projektum ez év december elején zárul, akkor vizsgáljuk meg az elsődleges eredményeket. Eddig hatvan beteget néztünk át, hiszem, hogy az eredmények bebizonyítják a feltevést, hogy ez egy olyan szolgáltatás, amellyel a betegek is, az orvosok és a munkát elvégző nővérek egyaránt elégedettek lesznek, és a módszer által áttekinthetőbbé válik a beteg állapota.

Biztosított a folyamatossága, lesz-e folytatása a projektumnak?

– Szerencsés momentumnak tekinthető, hogy az egészségház megnyerte a minisztérium által kiírt vissza nem térítendő támogatást, és ezekből a forrásokból tovább tudjuk folytatni ezt a gyakorlatot. Már az eddigi eredmények alapján bizonyítható, hogy mindez egy rendkívül járható út, nem jelent megterhelést az egészségházak számára. Nemcsak nálunk, hanem másutt is be lehet vezetni hasonlóképpen, hiszen egyértelműen többet kap a beteg, és az a legfontosabb, hogy a felhasználó elégedett legyen.

A lakosság mekkora százalékát érinti a cukorbetegség?

– Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a lakosság hét százaléka cukorbeteg. Az a benyomásunk, hogy ez a szám ténylegesen tíz százalék lehet. Mivel Szerbiában most készül a cukorbetegek nyilvántartása, ezért pontos adatokat még nem tudunk, de a hét százalék biztos. Tudni kell azt is, hogy nem maga a cukorbetegség a veszélyes, hanem az azzal járó krónikus komplikációk, amelyeket ezzel a projektummal időben fel tudjuk majd ismerni, és minőségibben tudjuk majd őket kezelni.