2024. április 26., péntek

Munkát kínáltak a munkanélkülieknek

A temerini községben a foglalkoztatottak több mint két harmada gazdasági vállalatokban dolgozik

A temerini önkormányzat illetékesei megbizonyosodtak arról, hogy a gazdaság és a mezőgazdaság fejlesztése nagy jelentőséggel bír a község lakossága életminőségének javítása tekintetében – közölte a minap Mira Rodić, a községi tanács gazdasági és mezőgazdasági felelőse. Ebből a felismerésből kiindulva intézkedéseivel és támogatásaival kívánja segíteni a gazdaság és a mezőgazdaság fejlesztését.

Nem nagy az érdeklődés az azonnali munkába állás iránt (Góbor Béla felvétele)

Nem nagy az érdeklődés az azonnali munkába állás iránt (Góbor Béla felvétele)

A fejlesztési és foglalkoztatási támogatások mellet az önkormányzat a Lukijan Mušicki Középiskolában fémipari szakot nyitott a gazdaság szakmunkás szükségleteinek kielégítésére. Nemrég zárult ugyanis pályázat, amelynek keretében 27 tanuló választotta a fémipari szakmát, olyanok, akik tanulmányi támogatásban is részesülnek, és minden elvárás szerint helyben fognak munkát kapni. A középiskolások támogatása mellet az egyetemi hallgatók is ösztöndíjban részesülnek tanulmányaik második évétől az oklevél megszerzéséig. Történik mindez abból a célból, hogy a fiatal szakemberek itthon maradjanak, és hogy a községben találjanak munkát. Hogy ez meg is történhessen, fejlődőképes gazdasági ágazatokra van szükség.

Nem mellékes – közölte a reszortfelelős –, hogy a községben foglalkoztatottak több mint kétharmada a gazdasági vállalatokban dolgozik. Ez nyújt jó alapot ahhoz, hogy a községben élő polgárok megélhetése egyre jobb legyen. A munkanélküliség a legalacsonyabb az elmúlt húsz év viszonylatában. A cél, hogy a munka nélkül levők száma minimálisra csökkenjen.

Ebből a célból a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat újvidéki irodájával karöltve eddig már több alkalommal tartottak beszélgetést a munkaközvetítő listáján szereplőkkel a foglalkoztatás feltételeiről a munkásokat igénylő cégek képviselőivel. A napokban is volt ilyen megbeszélés az angol érdekeltségű, újvidéki Aptiv Mobility Services Kft. (előző nevén Delphi Automotive PLC) cég képviselőivel az azonnali munkába állás lehetőségéről. Bemutatták a cég termelési programját, amelynek több mint háromezer foglalkoztatottja van, és elektronikus kábelcsomagokat gyártanak a nagy autógyártók számára egész Európában. A munka iránt mintegy 15 érdeklődő jelent meg a megbeszélésen.