2024. április 26., péntek

Dzsesszmuzsika az őszben

Az újvidéki Selyemgyár Művelődési Állomáson szombaton 19 órakor kezdődött a dzsesszmaraton. Az esemény az idei Újvidéki Dzsesszfesztivál egyik bevezető rendezvénye, ugyanakkor az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa projektumának része is. Ezzel összhangban maguk a zenekarok is olyan városokból érkeztek, amelyek ennek a címnek a birtokosai voltak, illetve birtokolják majd a közeljövőben. 

Hét különböző városból hét különböző árnyalatát láthattuk a dzsessz-zenének, és ezáltal egy átfogó képet adtak erről a stílusról. A FreeKind pozitív hangulatot hozott Szlovéniából, a lengyel Adam Jarmzik Quintet inkább a hagyományos műfaji korlátokhoz tartotta magát. A temesvári JazzyBIT-ek felélénkítette a nézőket kemény megszólalású dzsessz-rock-jával, ezt a közönség nagy tapssal köszönte meg. Az újvidéki Oktatonik volt a rendezvény legifjabb képviselője, főként saját szerzeményeikből álló műsorukkal lopták be magukat a publikum szívébe.

A Quarters Quartet Olaszországból a tradicionális dzsessz határait igyekezett minél modernebb megközelítésben előadni, majd a litván Free Funk Society már jóval kísérletibb zenei vizekre vitte a hallgatóságot. Magyarországról a Németh Kyra Smallchestra érkezett, ők Veszprémet képviselték. Viszonylag könnyen befogadható és táncolható zenéjükkel nagy sikert arattak az újvidéki közönség előtt. 

Akik a dzsessz iránti érdektelenségről, illetve arról beszélnek, hogy ez a stílus kizárólag az idősebb generáció zenéje, azt csalódás érhette, amennyiben eljött a rendezvényre. Az átlag életkor puszta szemrevétel alapján is harminc körül járhatott, kiváló volt a hangulat és a népes közönség számára a terem még kicsinek is bizonyult.