2024. április 27., szombat
BÁCSKAI-NAGY-CSATORNA

Tíz tonna hal pusztult el

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

A múlt vasárnapi tömeges halpusztulásra figyeltek fel a Bácskai-Nagy-csatorna szenttamási szakaszán. Az illetékesek egy héttel később sem tudják, kik a felelősek a katasztrófáért.

A Novosti szerint megállapították, a szennyezés egyértelműen Verbász, Kúla és Cservenka irányából került a folyó szenttamási részére. A horgászok becslése szerint több mint 10 tonna hal pusztult el.

A környezetvédők és a horgászok felháborodásukat fejtették ki a Vajdasági Vizei Közvállalat illetékeseinek, mindenekelőtt azon a megállapításuk miatt, hogy a halak pusztulása nem okozott környezeti katasztrófát. Nemtetszésüket fejezték ki azon kijelentés miatt is, mely szerint a haltetemek eltávolítása után a víz minősége javult.

– A csatornában a süllők, csukák, harcsák, busák, valamint balinok rothadnak. Számos nagy példány is elpusztult, közöttük akadtak 30 kilogrammosak is. A leginkább ellenálló ezüstkárász is a vízfelszínen pipál, ami azt bizonyítja, hogy a víz még mindig nem tisztult meg. Továbbá a híd körüli természetes ívási terület is megsemmisült. A kár felbecsülhetetlen – mutatott rá Branislav Čobanov, a szenttamási Ponty Sporthorgász-egyesület tagja.