2024. április 19., péntek

Ghána is visszavonta Koszovó elismerését

Dačić szerint a kompromisszumos megoldás keresésének politikáját igazolja a döntés

Ghána is úgy döntött, hogy – immár tizenhatodik országként – törölje korábban meghozott döntését, mellyel elismerte Koszovó függetlenségét, jelentette be Ivica Dačić külügyminiszter, aki a részleteket ismertetve elmondta, hogy a ghánai kormány által továbbított erről szóló jegyzéket a hétvégén kapta kézhez a szerbiai Külügyminisztérium.

Ivica Dačić

Ivica Dačić (fotó: Beta)

A tárcavezető közölte, hogy a koszovói függetlenség elismerését törlő országok között eddig Ghána számít a legnagyobbnak és legnépesebbnek, egy 30 millió lakosú országról beszélünk, mely korábban Jugoszlávia baráti államának számított. Mint mondta, a döntést megelőző egyeztetések hosszú időn át tartottak, Aleksandar Vučić államfő, Maja Gojković, a parlament elnöke és maga is megbeszéléseket folytatott az afrikai ország tisztségviselőivel e kérdés kapcsán.

– Ghána egy komoly politikát folytató állam, olyan jegyzéket küldött Belgrádnak, melyet mi magunk sem fogalmazhattunk volna meg jobban. Már a jegyzék második mondata megállapítja azt, hogy az előző ghánai kormány lépése, a koszovói szuverenitás elismerése rossz, elhamarkodott döntés volt, mely ellentétben áll az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával és a helsinki megállapodással is.

Ghána a továbbiakban megállapítja, hogy figyelemmel fogja kísérni a Belgrád és Pristina közötti dialógus előrehaladását és tiszteletben fogja tartani annak eredményét – ismertette a Prva kereskedelmi televíziónak adott interjújában a külügyminiszter.

Dačić bejelentette, hogy az év végéig arra számít, további államok vonják majd vissza a déli tartománnyal kapcsolatos korábbi döntésüket. Mint közölte, a ghánai határozat – lévén szó befolyásos afrikai államról – bizonyára nagy hatást gyakorol majd más afrikai államokra is, melyek felülvizsgálhatják a Koszovóval kapcsolatos álláspontjaikat. A külügyminiszter azt is tudni véli, hogy a november 7-i ghánai döntést már másnap kézhez kapta Pristina, úgy döntött azonban a koszovói vezetőség, hogy arról nem informálja a közvéleményt.

A Tanjug hírügynökség betekintést nyert a minisztériumhoz érkezett jegyzékbe, mely megállapítja a korábbi állásfoglalás helytelenségét és elhamarkodottságát, a vonatkozó egyezményekkel való ütközését a döntésnek, s hatályon kívüli helyezi a koszovói függetlenség elismerését.

Megállapítja, hogy támogatja a jelenlegi dialógus folytatását. A külügyminiszter szerint az újabb diplomáciai siker üzenete az, hogy az egyoldalú lépések nem vezetnek hosszú távon eredményre, az a kompromisszumos megoldás, a stabilitás és a béke keresése mellett szól.