2024. április 27., szombat

Szerbia a roncsautók temetője

2021-től tilos az euro–3-as szabvánnyal ellátott kocsik behozatala

Nagy eséllyel 2021-ben lép életbe a Környezetvédelmi Minisztérium törvényjavaslata, miszerint szigorúbban ellenőrzik majd a külföldi, használt gépkocsik behozatalát. Jelen esetben az euro–3-as szabvánnyal ellátott autók importját tiltanák be, de könnyen megtörténhet, hogy az erre vonatkozó törvény már kitérhet az euro–4-es gépkocsik behozatalára is.

A minisztériumot már régóta foglalkoztatja ez a probléma, de ebben a kérdésben egy bizonyos fokú társadalmi megegyezésre kell jutni a lakossággal – jelentette ki Goran Trivan környezetvédelmi miniszter a Prva televíziónak.

A legrosszabb gépkocsik temetője az országunk, ezért van szükség olyan lépésre, ami hozzájárulna a légszennyezettség csökkentéséhez, a veszélyes hulladékok elleni sikeres küzdelemhez, melyek okozói igen gyakran az elöregedett személygépkocsik, illetve azok maradványai, roncsai. Egyelőre úgy tűnik, már 2020 második felére sikerül leküzdeni az adminisztrációs akadályokat, és a törvény valóban életbe léphet 2021-re.

Trivan szerint nemcsak a környezet szennyezéséről van szó, hanem a biztonságról is. Minél régebbi egy gépjármű, annál kevésbé biztonságos. Amennyiben utánajárnánk a közlekedési balestekben résztvevő gépjárművek korának, valószínűleg azt látnánk, hogy közúti szerencsétlenségeket éppen a legrégebbi autókkal okozzák.

Az első lépés a közlekedés kiváltotta légszennyezettség csökkentése érdekében a rossz, elöregedett, hibásan működő és fokozottabb gázkibocsátó motorok kizárása.

A hivatalos adatok szerint az idén eddig valamivel több mint 100 000 használt gépjárművet hoztak be, valamennyivel kevesebbet, mint a korábbi években. A múlt évben ez a szám 180 000, tavalyelőtt 157 000, 2016-ban pedig 117 000 volt, vagyis ennyi használt behozatali autó érkezett az országba. Nagyobb része több mint 11 éves.

– Sajnos a kereslet a használt gépkocsik javára megy – jelentette ki Miloš Petrović, a Szerbiai Gépkocsi- és Autóalkatrész-importőrök Szövetségének elnöke a Blic lap munkatársának. Évente legfeljebb 30 000 új gépjárművet hoznak be az országba, a használt autók száma pedig, becslések szerint, meghaldja a 150 000-et is. Összegezve, az elmúlt öt évben a 800 000 régi gépjármű behozatala 800 000 tonna veszélyes hulladékot jelent az ország számára. Az euro–3-as szabványú gépjárműveket 2000 óta, az euro–4-eseket 2003-tól gyártották. Többek szerint ezek a járművek többsége már élettartamuk végéhez közeledik, 2021 májusától kezdve minden olyan autó, amelynek a megengedettnél nagyobb a gázkibocsátása, nem juthat át a műszaki vizsgán sem.

A kezdeményezést támogatja Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója, Damir Okanović is. Egyetért abban, hogy a régi gépjárművek jobban szennyezik a környezetet, és veszélyesebbek is biztonsági szempontból, de azt is számításba kell venni, az autók motorja benzin-, dízel- vagy autógáz-meghajtású, és ezek eltérően hatnak a környezetszennyezés mértékére.

Amikor Szerbia betiltja az euro–3-as gépjárművek behozatalát, a jelenleg 3000 euró értékű autók kategóriája mintegy 500 euróval fog többet érni, s ez 10-15 százalékos áremelkedést jelent majd a nagyobb szabványú kocsik esetében. Többek között a Golf 4-es, Renault Megan, Peugeot 307-as márkákat érinti majd, és minden 14 évesnél régebbi autót – monda el Jovan Radić, a V8 használtautó-kereskedő vállalat vezetője a Blic munkatársának.

Egészen más véleményen van Denis Perinčić, a Köztársasági Fogyasztói Unió tagja. Szerinte az euro–3-as gépjárművek behozatalának betiltása nem befolyásolhatja jelentős mértékben a használt autók árfolyamát, mert előbb az államnak kedvező autóvásárlási támogatási rendszert kellene kidolgoznia az újabb négykerekűek beszerzésére.

Szerbia egyébként nem egy drasztikus döntésre készül. Ezeket az intézkedéseket Bosznia-Hercegovina már 2016-ban meghozta, Montenegró 2018 végén, Észak-Macedónia öt évvel ezelőtt, Albániában pedig az 2019 januárjától tilos az olyan gépjárművek behozatala, amelyek nem elégítik ki az euro–5 szabványt. Miden meglepetés nélkül tehát euro–3-as szabvánnyal ellátott használt gépkocsit már csak a szerbiai polgárok vásárolnak. A rendőrségi adatok szerint a hazai gépjárműállomány 80 százalékát ilyen autók teszik ki, ami azt jelenti, hogy az országban használatban lévő több mint 2 millió járműből 1,6 millió rendelkezik az említett, immár nem kívánatos szabvánnyal.