2024. április 27., szombat

Készül már az e-üzemanyag

Szén-dioxidból és vízgőzből üzemanyagot gyártó állomást adtak át szerdán a Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT). A belsőégésű motorok meghajtására alkalmas üzemanyagot előállító gyártósor, még csak egy kísérletinek számító mini „labor”, ám beindítását mégis áttörésnek tartják az e-üzemanyag néven, illetve a szén-dioxid-semleges és a szintetikus üzemanyag néven is ismert technológia történetében.

Az állomáson az úgynevezett Power to Liquid (PtL) eljárással, megújuló forrásokból nyert áram felhasználásával gyártanak folyékony üzemanyagot, amelynek alapanyaga a levegőből kivont szén-dioxid és a gőz. A két összetevőből szimultán elektrolízissel első lépésként hidrogént és szén-monoxidot állítanak elő, majd hosszú láncú szénhidrogéneket, amelyeket a folyamat befejező fázisában úgy „darabolnak fel”, hogy benzinnek, dízelnek vagy kerozinnak megfelelő üzemanyagot lehet gyártani belőlük.

A Kopernikusz projekt (Kopernikus Projekte – P2X) energetikai fejlesztési program keretében kidolgozott módszer előnye, hogy az e-üzemanyaggal meghajtott belsőégésű motorok nem növelik a légköri szén-dioxid mennyiséget, ami nagyban hozzájárulhat az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelemhez.

Az eljárás még kezdetleges, így a következő fejlesztési szakaszra is még csak a napi 100-200 liter mennyiséget célozzák meg. Csak a berendezés harmadik generációja lesz képes napi 1500 liter üzemanyag előállítására. Számítások szerint a technológia nagyjából tíz év múlva lesz érett az ipari méretű üzemanyaggyártásra.