2024. április 19., péntek

Vučić: Fontos és pozitív döntések születtek Ohridban

Az Egyesült Államok támogatja az együttműködést, az államfő Európa jóváhagyására is számít

Jövő év elejétől várhatóan már csak személyi igazolványra lesz szüksége Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia állampolgárainak ahhoz, hogy átléphessék az országhatárokat.

Többek között erről állapodott meg Ohridban Aleksandar Vučić szerb államfő, Zoran Zaev, Észak-Macedónia kormányfője, valamint Edi Rama albán kormányfő. A tárgyalásokhoz csatlakoztak Bosznia-Hercegovina és Montenegró képviselői is.

Aleksandar Vučić a közös sajtótájékoztatón kiemelte, a megállapodásnak köszönhetően olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek által a teherforgalom veszteglési ideje jelentősen lecsökken, s ez főként a mezőgazdaságban tevékenykedőket érinti majd pozitívan.

Azt is elmondta, hogy a megállapodás értelmében a három állam polgárai szabad munkavállalási engedéllyel rendelkeznének a térségben.

Vučić kihangsúlyozta, az alapvető szabadságjogok helyzetének előbbrevitele, a vagyon, az áru, a szolgáltatások és az emberek szabad áramlásának lehetősége a polgárok érdekeit szolgálja. A tárgyalások kimenetelét pozitívan értékelte, még akkor is, ha az együttműködés résztvevői számíthatnak bizonyos támadásokra.