(Majdnem) elkészült az ígéretek útja

Holnap adják át a 10-es közlekedési folyosó keleti ágát

P.E.

2019. november 8., 20:10 >> 2019. november 8., 22:00

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A 10-es közlekedési folyosó szerbiai szakasza, azaz az autópálya-hálózat, amely a kivitelezési határidők folyamatos kitolása, továbbá az utóbbiakkal kapcsolatos politikusi ígéretek tömkelege, valamint a 10 kilométerenkénti ünnepélyes útátadások miatt híresült el, holnap – az aktuális ígéret értelmében – teljes egészében megnyílik a forgalom számára. Befejeződött – legalábbis részben – a közlekedési folyosó keleti ága, így most már Dimitrovgradig, illetve a bolgár határig is autópályán közlekedhetnek az utasok. A 87 kilométeres keleti ág építését 2012-ben kezdték el. Ezen az útszakaszon 87 hosszabb, vagy rövidebb híd, továbbá 5 alagút és ugyanennyi csomópont található. Az eddigi értesülések szerint az építkezés során nagyjából 780 ezer tonna aszfaltot használtak fel.

Zorana Mihajlović ma, a megnyitó előtt még egy látogatást tett az autóút Niš közeli szakaszán (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović ma, a megnyitó előtt még egy látogatást tett az autóút Niš közeli szakaszán (Fotó: Beta)

A 10-es az egyik legfontosabb páneurópai közlekedési folyosó, azaz Helsinki-folyosó, amely Ausztriát, Magyarországot, Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát, Bulgáriát, Észak-Macedóniát és Görögországot köti össze egymással. A 10-es közlekedési folyosó szerbiai szakaszán az északi ágat 2011-ben nyitották meg teljes hosszában a forgalom előtt – nem beleszámítva ebbe az északi ág részét képező, Y elágazásként ismert szabadkai kerülőutat –, a déli ágat pedig az idén májusban. A közlekedési folyosó szerbiai szakaszának leghírhedtebb szakasza vitathatatlanul a déli, azaz az azon található Grdelica-szoros, amelyet az államvezetés képviselői több alkalommal is Európa legösszetettebb építkezésének minősítettek. Itt, mivel az egyik hegy fala a tartófal ellenére is többször leomlott, a politikusok a hegy elhordása mellett döntöttek. Végül a közvélemény számára ismert értesülések értelmében a 350 ezer köbméternyi földnek az egyharmadát szállították el, a hegy többi része maradhatott a helyén. Ezen az építkezésen még a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) munkatársai is nyomozásba kezdtek, nehogy esetleg szándékos szabotázs álljon a földcsuszamlás hátterében.

Aleksandar Vučić államfő holnap a Bancarevo–Crvena reka, 22,5 kilométeres szakaszt adja át rendeltetésének. Mint azt korábban az illetékesek elmondták, noha utóbbi útszakasz csupán a 10-es közlekedési folyosó keleti ágának elenyésző részét teszi ki, mégis komoly fejtörést okozott a kivitelezőknek. Hasonlóan a déli szakaszon található Grdelica-szoroshoz, itt is többször földcsuszamlás, hegyomlás történt. Éppen ez miatt túlzás azt mondani, hogy a munkálatok befejeződtek, Dušan Mijuk, a Koridori Srbije munkatársa az N1-nek nyilatkozva ugyanis megerősítette, hogy két helyen továbbra is folynak a munkálatok a hegy támaszfalakkal történő megerősítésén. Mijuk szerint a munkálatok nem befolyásolják a közlekedés zavartalanságát, de a biztonságot sem veszélyeztetik. Mint hozzátette, ha a keleti ág költségeit elosztják az útszakasz teljes hosszával, kiderül, hogy egy kilométer út 5,5 millió euróba került.

Nebojša Pavlović, a Zorana Mihajlović vezette közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium segédállamtitkára pedig az N1-nek megerősítette, hogy az említett útszakaszon nem mindenhol aszfaltból készült az útburkolat, bizonyos részeken, elsősorban a hosszabb alagutakban, betonburkolat található. Pavlović szerint szakmai, elsősorban a tűzvédelemmel kapcsolatos követelmények betartása miatt használtak fel helyenként betont az aszfalt helyett.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége