2024. április 27., szombat

Akaraterővel minden leküzdhető

Mihájlovits Miklós ötödször is erőemelő világbajnok

A topolyai Mihájlovits Miklós az ötödik világbajnoki címét szerezte meg a GPC Erőemelő Világbajnokságon, melyet a szlovákiai Érsekújváron tartottak meg.

Mihájlovits Miklós balesete után emberfeletti eredményt ért el a GPC Erőemelő Világbajnokságon (Tóth Péter felvétele)

Mihájlovits Miklós balesete után emberfeletti eredményt ért el a GPC Erőemelő Világbajnokságon (Tóth Péter felvétele)

Topolya erős embere 200 kilogrammot teljesítve szerezte meg az ötödik világbajnoki címét fekve-nyomásban. Mihájlovits 2011-ben az amerikai Atlantában, majd a finnországi Tampere-ban 2013-ban, az ausztriai Telfs-ben 2014-ben, 2015-ben az ukrajnai Lutskban is világbajnok lett saját kategóriájában, 2012-ben pedig Las Vegasban világbajnoki második helyet szerzett.

Az ötödik cím azért is figyelemre méltó, mert a sportoló 2015-ben súlyos közlekedési balesetet szenvedett. Kómába esett és az orvosok egy százalék esélyt adtak az életben maradására. Elmondása szerint később a súlyos vállsérülése miatt azt mondták, jó, ha a kanalat meg tudja majd emelni. Mihájlovits már akkor elhatározta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy folytathassa pályafutását. Célul tűzte ki maga elé, hogy ismét legalább 200 kilogrammot teljesít bench pressben. Éppen ezzel a súllyal lett most kategóriájában világbajnok Érsekújváron.

A GPC World Championship erőemelő, fekve-nyomó, guggoló és felhúzó világbajnokságot a felvidéki Érsekújváron október 20-a és 27-e között trtották meg. Mihájlovits elmondta, ezernél több versenyző lépett fel a különböző kategóriákban, és ez duplája a tavalyi számnak. A topolyai bench-press versenyző ismét világbajnoki címet szerzett. A megmérettetésről elmondta, azonnal 200 kilogrammal kezdett, és azt sikerült is teljesítenie. Mivel a második legjobb csak a 180-at nyomta ki, úgy döntött, kíméli a vállát, ezért nem próbálkozott nagyobb súllyal.

Mihájlovits a finnországi Tampere városában 2013-ban, a Global Powerlifting Alliance (GPA) szövetség szervezésében megrendezett erőemelő és fekve-nyomó világbajnokságon 220 kilogrammal állította be a világcsúcsot, majd az ausztriai Telfsben 2014-ben 225-re javította a saját rekordját.

Az ötszörös világbajnok köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy elutazhasson erre a versenyre, ezek pedig a Sat-Trakt, a Pansport és Gurman vendéglő, valamint Topolya község önkormányzata, illetve vállalkozók és magánszemélyek.