2021. május 13., csütörtök

Macron és Hszi irányadónak tekinti a klímaegyezményt

Közös közleményben erősítette meg országaiknak a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit Hszi Csin-ping kínai és Emmanuel Macron francia államfő. Tegnapi pekingi sajtótájékoztatójukon azt is bejelentették, hogy Peking és Párizs szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést.

Emmanuel Macron és Hszi Csin-ping számos gazdasági egyezményt is aláírt (Fotó: Aargauer Zeitung)
Emmanuel Macron és Hszi Csin-ping számos gazdasági egyezményt is aláírt (Fotó: Aargauer Zeitung)

A klímaegyezménnyel kapcsolatban közölték, az abban foglaltakat a két ország irányadónak tekinti a környezetvédelemmel kapcsolatos további lépések tekintetében. Macron bírálta azokat az országokat (nem nevezve meg az Egyesült Államokat), amelyek kihátráltak a 2015-ös egyezményből, hozzátéve: reméli, ezek pusztán elszigetelt döntések. Emlékeztetett arra is, hogy az egyezményt nemrég Oroszország is ratifikálta.

A két államfő megállapodott abban is, hogy szorosabbra fűzik országaik gazdasági együttműködését egyebek között a nukleáris technika, a sport, a turizmus területén. A héten Macron már bejelentette, hogy Hszivel megállapodást írnak alá az európai mezőgazdasági termékek hamisításának a megakadályozásáról is. Hivatalba lépése óta Macron most látogatott másodszor Kínába, útjára harminc vállalat küldöttsége kísérte el.

Az Egyesült Államok hétfőn kezdte meg hivatalosan a kilépést a párizsi klímaegyezményből, a folyamat várhatóan körülbelül egy évet vesz majd igénybe. Donald Trump már választási kampánya idején is az egyezmény következetes ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, azt állítva, hogy azok gátolják az üzleti világot, és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

A héten Miguel Arias Canete, az Európai Bizottság éghajlat- és energiapolitikáért felelős tagja hangsúlyozta: a megállapodás a washingtoni döntés ellenére sincs veszélyben, alapjai továbbra is szilárdak. Az egyezmény legfőbb célkitűzése szerint a globális felmelegedést az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon belül vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani.