2024. április 27., szombat

Akcióterv készül az elvándorlás megállítására

Szerbia az első országok között van, amely felfigyelt a gazdasági kivándorlás aggasztó mértékére és tervezetet dolgoz ki a jelenség megfékezésére. Az év végéig elkészül a stratégia a gazdasági elvándorlás csökkentésére a 2021 és 2027 közötti időszakra amit közvetlenül követ a tervezet megvalósítása – jelentette ki tegnap Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott miniszter.

A stratégia anyagi támogatását a Német Társaság a Nemzetközi Együttműködésért (GIZ) szavatolja, amellyel Đorđević megkezdte a tárgyalást.

„Nagy jelentőségű az ilyen magas szintről érkező segítség mindenki számára, aki érintett a problémában. Bízok abban, hogy egy megfelelő szakemberekből álló csoport ki tud dolgozni egy olyan tervet, ami enyhíteni fogja a kivándorlás mértékét” – jelentette ki a miniszter.

A stratégiát kidolgozó csoport elnöke, Vladimir Gečić szerint a tervezet célja a fiatalok kivándorlásának a lassítása és a szülőföldön maradás ösztönzése, hogy az elvándorolt emberi erőforrás visszatérjen az országba. A távolabbi célok között szerepel a külföldi szakemberek bevonzása is, akik Szerbiában dolgoznának és itt is telepednének le. Évről évre több fiatal válik gazdasági kivándorlóvá, s ezt megtiltani nem lehet, de csökkenteni igen – tette hozzá Gečić a mai sajtótájékoztatón Belgrádban.