2024. április 27., szombat
IRAKBAN NEM SZŰNNEK A TÜNTETÉSEK

Megrohanták Irán kerbelai konzulátusát

Bagdadban is újra a tömegbe lőttek

Tüntetők tucatjai rohanták meg Irán konzulátusát vasárnap a síiták szent városának számító Kerbelában, az iraki biztonsági erők megöltek három tiltakozót, tüzet nyitva rájuk – közölte a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva. Az iraki emberi jogi főbiztosság (IHCHR), illetve biztonsági és kórházi források tegnapi egybehangzó tájékoztatása szerint három ember halt meg az incidensben. Az IHCHR szerint a tüntetők halálát lövedékek okozták.

Szemtanúk szerint több százan vették körül a konzulátus épületét, követelve Irántól, hogy ne avatkozzon be Irak belügyeibe. A tiltakozók átmásztak az épületet körülvevő betonakadályokon, leszedtek egy iráni zászlót, és a helyére az iraki nemzeti lobogót húzták fel. Megpróbálták felgyújtani az épületet, köveket dobáltak és gumiabroncsokat égettek az iráni képviselet körül a Bagdadtól délre található városban.

Barikádok és tiltakozók a bagdadi al-Rasíd úton (Fotó: AP via Beta)

Barikádok és tiltakozók a bagdadi al-Rasíd úton (Fotó: AP via Beta)

A biztonsági erők a fővárosban is tüzet nyitottak a tüntetőkre. A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió úgy tudja, Bagdad al-Rasíd nevű utcáján lőttek a tiltakozókra, szemtanúk szerint az állami televízió székházának közelében. A Reutersnak az incidensről készült videofelvételén iraki biztonságiak láthatóak, amint éles lőszerrel agyonlőnek egy tüntetőt. A Reuters operatőre szerint legkevesebb további négy holttestet látott a helyszínen.

Bagdadban és Irak déli, síita többségű tartományaiban október eleje óta zajlanak a tüntetések, és az iráni konzulátusnál történt incidenst sem lehet elvonatkoztatni a tiltakozóhullámtól.

A tüntetők mélyreható változást követelnek a 2003. évi amerikai megszállást követően kialakult iraki politikai rendszerben, amelynek hatására szerintük széles körűvé vált a korrupció, magas a munkanélküliség és rosszul működnek a közszolgáltatások. Egyúttal a szomszédos Irán ellen fordítják a haragjukat, tiltakozva a teheráni rezsim Irak belpolitikájába történő beavatkozása és a Teheránhoz köthető nagy hatalmú síita milíciák ellen.

A Kerbelában, Bagdadban és számos más dél-iraki városban zajló kormányellenes tüntetések gyakorta erőszakba torkollnak. A tüntetők több helyütt felgyújtottak már kormányzati épületeket, és megtámadták az iráni támogatású milíciák székházait is.

A tüntetések kezdete óta már több mint 250 ember vesztette életét a kormányt támogató félkatonai csoportok és a tüntetők összetűzése során. Megfigyelők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein 2003-as bukása óta.