2024. április 27., szombat
ISMÉT AKTÍVAK A KALÓZOK

Egy norvég, majd egy görög hajó tagjat rabolták el

Kalózok rabolták el tegnapra virradóra egy görög tanker legénységének négy tagját Togo partjainál – közölte a nyugat-afrikai állam haditengerészete. A fedélzetre feljutott tengeri rablók a legénység két Fülöp-szigeteki és egy-egy görög és grúz tagját hurcolták el. A tanker biztonsági személyzetének egyik tagját meglőtték a támadásban.

„2019. november 4-én hétfőn, hajnali 3 óra körül fegyveresek támadták meg az Elka Aristotle tankhajót 18 kilométerre Lomé kikötőjétől” – áll a közleményben.

Szombaton a norvég tulajdonú Bonita teherhajó legénységének kilenc tagját hurcolták el Benin partjainál. A hajót üzemeltető J. J. Ugland hajózási társaság tájékozatása szerint a támadók Cotonou kikötővárosától nem messze horgonyzó hajóra kapaszkodtak fel, majd magukkal vitték a kapitányt és 8 matrózt (mindannyian Fülöp-szigetekiek), a legénység fedélzeten maradt tagjai értesítették a benini hatóságokat, és kikötöttek Cotonouban.

A szomáliai kalózok főbb csoportjainak néhány évvel ezelőtti felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja Kelet-Afrika partvidékéről a Guineai-öböl térségére helyeződött át. A kalózok rendszerint váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiknek általában megkímélik az életét, máskor a hajók rakományát igyekeznek megkaparintani.