2024. március 19., kedd

Újratárgyalják a hulladékfeldolgozó ügyét

A nagybecskereki polgárok már évek óta panaszkodnak a gyárra

A belgrádi Gazdasági Bíróság fellebbviteli tanácsa megsemmisítette, és újratárgyalásra visszaküldte a nagybecskereki Gazdasági Bíróság ítéletét, amellyel három évre betiltotta a helybeli Prekon állati tetemeket feldolgozó üzem működését. Az ítélet végrehajtása azonban csak az esetben lépett volna életbe, hogyha a vállalat meghatározott határidőben nem szereli fel a megfelelő szűrőberendezést, és nem szünteti meg a kellemetlen szagok kibocsájtását. Az elsőfokú ítéletet egyébként megerősítette a másodfokú bíróság is. 

A hulladékfeldolgozó (Fotó: Kecskés István)

A hulladékfeldolgozó működhet (Fotó: Kecskés István)

A hulladékfeldolgozó üzem azonban a fellebbviteli bírósághoz fordult, amely újratárgyalásra küldte vissza a tárgyat. A megindokolása szerint ugyanis az ítélet meghozatala folyamatában lényegesen megsértették a bírósági eljárás szabályait. Ezzel a döntéssel hatályon kívül helyezték az üzemre kirótt három millió dináros pénzbüntetést, valamint a három felelős személyt sújtó 30–50 ezer dináros büntetést is.

Közben az üzem mindezen idő alatt megszakítás nélkül dolgozott. A környékén élő polgárok pedig már évek óta panaszkodnak a gyárból kibocsájtott bűz miatt. Ez különösen a nyári forróságok alatt kifejezett, de októberben sem volt sokkal jobb a helyzet. Sokan fáradtságra, fejfájásra és álmatlanságra panaszkodnak.

A hulladékfeldolgozó illetékesei szerint a szűrőberendezések felszerelésével javítottak a helyzeten. Ráadásul, mint állítják, a bűz megítélése szubjektív kategória, amit az eljárás folyamán, személyes vélemények alapján nem lehetett rájuk bizonyítani.

A nagybecskereki hulladékfeldolgozó 1984-ben épült, a később bezárt BEK húsfeldolgozó üzem szükségleteire. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van. Egyes szakértői vélemények szerint elavult technológiáról van szó, amin szűrők már nem segítenek. Szerintük be kell zárni és helyére egy új technológiával működő üzemet kell(ene) építeni. Becslések szerint ez mintegy három millió euróba kerülne. Azonban tekintettel a szükségletekre pár éven belül a befektetés megtérülne.