2024. április 27., szombat

Puszilkodós találkozó Brüsszelben

Aleksandar Vučić Szerbia szuverenitásának a tényére emlékeztette a brüsszeli vezetőket

A távozóban lévő Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő a nyugat-balkáni államok vezetői számára tartott keddi munkavacsoráját követően Aleksandar Vučić államfő titokzatosan nyilatkozott a Belgrád–Pristina-párbeszéd jövőjéről, kerülvén a részleteket, azt viszont elárulta, hogy az acélkvóta alkalmazásának a mellőzésére kérte az európai vezetőket, de Szerbia szuverenitásának a tényére is emlékeztette őket. Vučićot a szintén leköszönőben lévő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos is fogadta, az európai csatlakozás folytatására buzdítván a szerb államfőt.

Mogherini virágot is kapott Vučićtól (Fotó: Beta)

Mogherini virágot is kapott Vučićtól (Fotó: Beta)

A párbeszéd folytatásával kapcsolatos helyzet bonyolultabb, mint ahogyan az tűnik – válaszolt röviden a szerb államfő az újságírói kérdésre, hogy milyen kontextusban volt téma a munkavacsorán a Belgrád–Pristina-dialógus. Ami magát a találkozót illeti, jó hangulatban telt, elsősorban a térség országainak az Európai Unióval való viszonyáról, valamint az egymás közötti jószomszédi viszonyokról volt szó – tette hozzá a Pink TV újságírójának nyilatkozva. Vučić hiszi, hogy a térség országai az egymás közötti együttműködéssel erősíthetik meg önmagukat a leghatékonyabban. Együttes erőkkel érdemben tudják javítani polgáraik életszínvonalát – állapította meg Szerbia elnöke, mondván, hogy Federica Mogherini, aki utoljára találkozott jelenlegi minőségében a nyugat-balkáni vezetőkkel, szintén a regionális együttműködés elmélyítésére buzdította a politikusokat.

A jelenlevők többsége nem mulasztotta el megosztani a kül- és biztonságpolitikai főképviselővel abbéli csalódottságát, hogy nemrégiben az EU-csúcson nemet mondtak a csatlakozási tárgyalások megnyitására Albániával és Észak-Macedóniával. Azt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy Szerbia nem lepődött meg, hiszen már egy évvel ezelőtt ennek a megtörténtére figyelmeztette Zoran Zaev macedón miniszterelnököt. Akármilyen is jelenleg az EU bővítésének a folyamata, Szerbia a reformok útján marad, mert ezeket elsősorban a polgárok érdekében hajtja végre – közölte Vučić, kiemelvén: „az uniós csatlakozás Szerbia stratégiai útja, ezért ha a bíró a játékidő kellős közepén a szabályok megváltoztatása mellett dönt, a játékosnak alkalmazkodnia kell a megváltoztatott feltételekhez”.

Kitérve a Jean-Claude Junckerrel való találkozóra, Vučić elárulta, hogy szimbolikusan egy üveg negyvenéves vinyakot ajándékozott az EB elnökének, ezzel utalván arra, hogy Szerbia a napokban aláírt szabadkereskedelmi megállapodás értelmében számos termékét szállíthatja kedvezményes feltételek mellett az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaiba. Szerbia folytatja az együttműködést a világ különböző országaival és térségeivel – nyomatékosította Vučić, hozzátéve: az ország szuverén államként folytatja útját az EU-ba. Vučić azt is elárulta, hogy arra kérte Junckert, a nyugat-balkáni térség vonatkozásában, hogy az EU ne alkalmazza az acélkvótát, hiszen Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia is jelentős bevételekre tesz szert az acélexportnak köszönhetően.

AZ A BIZONYOS CUPPANÓS

A szerbiai sajtó érdeklődését Vučić azon kijelentése is felkeltette, hogy Federica Mogherini legszívesebben Hashim Thaçi koszovói államfővel puszilkodik. Ezt azt követően fejtette ki, hogy Mogherini puszival köszöntötte Thaçit. A szívélyes üdvözlés tényére és Vučić viccelődő megjegyzésére egyébként Milo Đukanović montenegrói államfőnek köszönhetően derült fény, ő ugyanis feltöltötte a helyzetet megörökítő felvételt YouTube-csatornájára. A felvételből az is kiderül, hogy a balkáni vezetők közül a koszovói államfő mellett egyedül Đukanović kapott Mogherinitól puszit.