2024. április 27., szombat

Sörfőzde a jövő biomérnökeinek

A Carlsberg Szerbia cég adománya nagy segítséget nyújt a szakmai tapasztalatszerzésben
Mladen Šarčević és Vladimir Vava átvágja a szalagot

Mladen Šarčević és Vladimir Vava átvágja a szalagot

Az Újvidéki Egyetem Technológiai Karán tegnap átadásra került egy minisörfőzde. Az új berendezést a Carlsberg Szerbia cég adományozta az egyetemnek, melynek célja az oktatás és a tudományos kutatói munka elősegítése. Ez a sörfőzde a hallgatók számára lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjenek a sörkészítés teljes folyamatába, valamint különféle tudományos munka elvégzésére is alkalmas. A Technológiai Karon már a megalapítása óta (1959) folyik a sörkészítés technológiájának optimalizálása, és ez az új felszerelés sokban hozzájárul a munkafolyamat javításához.

Az eseményen több rangos személy mellett részt vett Mladen Šarčević oktatási miniszter és Anders Christian Hougard, Dánia szerbiai nagykövete is. Šarčević hangsúlyozta, hogy ez a minisörfőzde jelentősen erősíteni fogja a kutatási infrastruktúrát, és lehetővé teszi a Technológiai Kar számára a további fejlődést e téren.

– Ez a sörfőzde lehetőséget nyújt a minél intenzívebb együttműködésre az egyetem és a söripar között, valamint kiváló alapul szolgál a magasfokú képzés fejlődése szempontjából is. A Carlsberg cég és a Dunđerski Alapítvány felismerte ezen felsőfokú intézmény jelentőségét, amely minőségi szakembereket képez ki, és ennek köszönhetően 2015 óta minden évben ösztöndíjban részesíti a legjobb alap- és mesterképzésű biotechnológiai és vegyészmérnöki hallgatókat – mondta Šarčević.

Vladimir Vava, a Carlsberg Szerbia cég vezérigazgatója elmondta, hogy a Technológiai Karral évek óta tartó együttműködést ezzel az adománnyal csak erősítették.

– A jövő söripari szakembereinek lehetőséget biztosítunk arra, hogy tanulmányaik során ne csak elméleti, hanem gyakorlatias tudást is szerezzenek, amit majd a későbbiek során kamatoztatni tudnak. A projektjeink célja elsősorban a tudomány és az oktatás támogatása, ennélfogva a későbbiekben is szeretnénk hasonló terveket sikeresen megvalósítani – jelentette ki Vava.

Jelena Pejin, a biotechnológiai és vegyészmérnöki tanszék rendkívüli tanára ismertette a Carlsberg Szerbia cég által rendelkezésre bocsátott új felszerelések előnyeit.

– Minden hallgató számára felbecsülhetetlen jelentőséggel bír ez a sörfőzde, hiszen segítségével megfelelő gyakorlatias tudáshoz juthatnak, és így nagyban hozzájárulhatnak majd a hazai söripar fejlődéséhez. Emellett lehetőséget nyújt olysn tudományos kutatásnak az elvégzéséhez is, mellyel kidolgozható a sör előállítási folyamatának optimalizálása is – mondta Pejin.

A Carlsberg Szerbia cég a 60 literes kapacitású sörfőzdéjével nagyban hozzájárul az újvidéki Technológiai Kar munkájához, hiszen a hallgatóknak szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget nyújt. Ennek köszönhetően a hallgatók tanulmányaik elvégzése után könnyebben munkába tudnak állni, és gyorsabban haladhatnak előre a karrierjük építésében.