2024. március 19., kedd
SZÍRIA

Törökország kétmillió menekültet telepít(ene) vissza

Törökország legalább kétmillió menekültet telepít vissza Szíria északi részébe, ahol előzőleg megindította a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet – jelentette be Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter az orosz és iráni hivatalai partnerével közös genfi sajtótájékoztatóján kedden este.

A török külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „a visszatérésnek biztonságosnak és a nemzetközi joggal összhangban lévőnek kell lennie, és egyeztetni kell az ENSZ munkatársaival”.

Orosz felügyelet alatt vonulnak vissza a kurd erők a török–szír határ közelében (Fotó: AP via Beta)

Orosz felügyelet alatt vonulnak vissza a kurd erők a török–szír határ közelében (Fotó: AP via Beta)

A külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy a jelenleg török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai térséget átengedik a szíriai vezetésnek, amikor a kormányerők képesek lesznek megvédeni a régiót és fel tudnak lépni a terrorszervezetekkel szemben.

Kiemelte: Törökország megtisztította az észak-szíriai régiót az általa terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciától és az Iszlám Állam szervezettől. Çavuşoğlu egyben megerősítette, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság tegnap kezdte meg munkáját Genfben. A testület létrejöttét nagy és bátor lépésnek nevezte a konfliktus politikai rendezésének útján.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a testület tevékenységét nem fogják majd kívülről befolyásolni határidők kiszabásával, míg a bizottság tagjai kompromisszumra fognak törekedni, és építő jellegű együttműködést fognak folytatni a lehető legszélesebb egyetértés kialakítása érdekében.

Az orosz miniszter beszélt arról is, hogy a három ország közös nyilatkozatban támogatta Szíria szuverenitásának és területi épségének megőrzését. A dokumentum aláírói hitet tettek a terrorizmus kiirtása mellett. Egyúttal hangsúlyozta: elutasítják a szeparatista törekvéseket.

Lavrov kijelentette: Oroszország, Törökország és Irán folytatni fogja együttműködését a szíriai konfliktus szereplőivel az ország stabilitása érdekében és a terroristák megsemmisítése végett.

Szót ejtett arról is, hogy az orosz, iráni és török katonai tevékenységet a szíriai vezetés jóváhagyta, „szemben az Egyesült Államok illegális műveleteivel Szíriában”.

„Csakúgy mint az Idlíbbel kapcsolatos, Szocsiban egy éve született megállapodásokat, úgy a szíriai–török határral kapcsolatos október 22-ei egyezséget is jóváhagyta a damaszkuszi kormány, személyesen pedig Bassár el-Aszad szíriai elnök, de a kurdok is. Ezért abból indulhatunk ki, hogy a tevékenység, amelyről most szó van, a béke megvalósítását, valamint Szíria szuverenitásának és területi épségének a megőrzését szolgálja” – hangoztatta Lavrov.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok az olajlelőhelyek szélsőségesektől történő megvédésének ürügyén akar Szíriában maradni, miután bejelentette csapatai kivonását. Hozzátette: még az Irakba kivont egységeket is visszafordították.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ezzel összefüggésben arról beszélt: Oroszország, Irán és Törökország csapatai addig maradnak Szíriában, míg az ország vezetése és népe ezt akarja. Szintén azt hangsúlyozta, hogy orosz és iráni erők a szíriai kormány kérésére vannak a közel-keleti állam területén.

A kongresszus elítélte az inváziót

Az amerikai képviselőház kedden törvénytervezetet fogadott el, amelyben elítélte Törökország észak-szíriai invázióját. A kétpárti egyetértéssel előterjesztett és 403:16 arányban elfogadott javaslat egyben arra kötelezi Donald Trump elnököt, hogy szankciókat és egyéb korlátozásokat foganatosítson Ankara ellen és török tisztségviselőkkel szemben. A büntetőintézkedésekkel egyebek között megszigorítanák a fegyvereladásokat és korlátoznák magas rangú török tisztségviselők amerikai beutazását és hozzáférésüket az esetlegesen az Egyesült Államokban lévő vagyonukhoz.

A jogszabály addig marad érvényben, amíg Törökország ki nem vonul Szíria északi vidékeiről.

A határozat megszavazása nemcsak Ankara megbüntetéséről szól, hanem jelzés Trumpnak is. A törvényhozók szerint ugyanis az elnök lehetővé tette a török inváziót és közben cserbenhagyta az Egyesült Államok korábbi szövetségeseit, a szíriai kurdokat. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelyet a kurdok irányítanak, Washington támogatója és szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban.

Trump október elején jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonja csapatait Szíriából. Döntését még republikánus politikusok is élesen bírálták, mert szerintük ezzel lehetővé tette Törökországnak, hogy behatoljon Észak-Szíriába és visszavonulásra kényszerítse az ott harcoló kurd erőket. A szíriai kurdokat Ankara mindig is veszélyesnek vélte a törökországi, szakadár kurd erőkkel ápolt kapcsolataik miatt.