2024. március 19., kedd
SZÍRIAI TÖRÖK OFFENZÍVA

Összecsapott Aszad és Erdoğan serege

Az összes kurd egység kivonult a biztonsági övezetből

Megtörtént az első összecsapás tegnap a szíriai kormányerők és a török csapatok között azután, hogy október 9-én Törökország offenzívát indított Északkelet-Szíriában az ott élő kurdok ellen – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (ODSH), amely szerint hat szíriai katona elesett a harcokban. E forrás szerint a török tüzérség reggel lőni kezdte a szíriai kormánycsapatokat, majd gépfegyverek sorozatlövései hallatszottak a török–szír határ közelében fekvő al-Asszadíja falu pereméről.

Határidő előtt befejeződött a kurd alegységek kivonása az északkelet-szíriai biztonsági övezetből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tegnap délután Jerevánban. „A fegyveres alegységek visszavonása arról a területről, ahol biztonsági folyosót kell létrehozni, határidő előtt befejeződött. A szíriai határőrség és a mi katonai rendőrségünk vonult be oda” – jelentette ki Sojgu a David Tonojan örmény védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásán.

A szíriai kurdok vezette milíciának a török–szíriai határtól 30 kilométerre történő visszavonásáról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt kedden állapodott meg Szocsiban. A török offenzíva október 17-e óta szünetel, a térségben ugyanis amerikai, majd orosz közvetítés nyomán tűzszüneti megállapodás volt tegnap estig érvényben, azzal a feltétellel, hogy a szíriai kurd fegyveresek kivonulnak a határ menti sávból.

A török hadsereg október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonása után biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit.