2024. április 27., szombat

Lángokban áll Vajdaság

A gazdák továbbra is ragaszkodnak a tarlóégetés „hagyományához”

A NASA műholdjainak köszönhetően mindenki aktuális adatokat szerezhet arról, hogy környékén hol történt kültéri tűzeset. Így derült ki az is, hogy a napokban Vajdaság szerte több ezer helyen égett tűz. A mai felvételek szerint továbbra sem sokkal jobb a helyzet, noha a tartomány legnagyobb részén elkezdett esni az eső.

Az illetékesek sajtónyilatkozatának értelmében az esetek túlnyomó többségében tarlótüzekről van szó. Abban is biztosak, hogy ezekre a tarlótüzekre nem lehet a véletlen műveként tekinteni, hanem szándékosságról van szó, a gazdák egy része ugyanis ekképpen tisztítja meg a parcellákat az ottmaradt növénymaradványoktól. Ez egyébként szigorúan tilos: a tűzvédelmi törvény értelmében a jogi személyeket 300 ezertől 1 millió dinárig terjedő pénzbírság, a magánszemélyeket pedig 10 ezertől 50 ezer dinárig terjedő pénzbírság fenyegeti abban az esetben, ha a szabadban növénymaradványokat, továbbá a korábban kalászosokkal bevetett parcellákon maradt maradványokat, vagy hulladékot égetnek. Amennyiben a tűz következményei nagyobb mértékűek, a gyújtogatót akár börtönbüntetéssel is szankcionálni lehet.

A NASA felvételeit megnézvén kiderül, hogy Szerbiában Vajdaságban történik a legtöbb ilyen szabadtéri tűzeset. Észak–Bácskában a legjobb a helyzet, itt a legkevesebb tűzeset, míg a legtöbbet Dél–Bácskából, Szerémségből, Nyugat–Bácskából, Közép–Bánátból és Dél–Bánátból jelezték. Szerbia egyéb területein alig van hasonló kültéri tűzeset. A környező országokban szintén jobb a helyzet, Magyarország területén 5-6 tűzesetet figyeltek meg, Horvátországban és Szlovéniában szinte egyet sem. Romániában már valamivel több a hasonló tűzeset, mint ahogyan Bosznia–Hercegovinában is.

Az N1 tv hírösszeállítása szerint Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a napokban bejelentette, hogy már tesztelik a szintén műholdas felvételekre támaszkodó ellenőrző rendszert, amelynek köszönhetően egyrészről a mostaninál sokkal gyorsabban lehetne reagálni egy-egy tarlótűzre, másrészről pedig azonosítani lehetne a személyt, vagy a személyeket, akik a tiltás ellenére is tűzet gyújtanak a szántóföldeken. A tarlóégetés nemcsak a levegő, a termőföld, a növényvilág, az állatvilág és más személyek vagyona veszélyeztetésének a szempontjából elfogadhatatlan gyakorlat, hanem akár emberéletet is követelhet. Ezt erősítette meg a napokban Saša Rančić, a tűzoltó-mentő és civil-védelmi osztagok igazgatósága parancsnokának segédje a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva: év elejétől idáig 13 ember vesztette életét tarlótűz következtében.

Sajtóértesülések szerint némely országok például a mezőgazdasági támogatások tekintetében bevezetett szigorításokkal kényszerítették a gazdákat a törvénytelen gyakorlattal való felhagyásra. Idén júliusban Magyarországon is nagy port kavartak azok a sajtótartalmak, amelyek szerint az engedély nélküli tarlóégetés csökkentheti a mezőgazdasági támogatást. Ez a figyelmeztetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján is megjelent.