2024. május 8., szerda

Újabb urbánus zseb épül

Megkezdődtek a munkálatok a Miloš kenéz sugárút mellett fekvő illegális parkoló helyén, ahol egy zöld teret alakítanak ki.

Az újtelepi „illegális” parkoló helyére épül az újabb urbánus zseb (Fotó: Ótos András)

Az újtelepi „illegális” parkoló helyére épül az újabb urbánus zseb (Fotó: Ótos András)

A lakók ezt a részt terecskének nevezik, a területen összetöredeztek már a betonlapok, sokan évek óta parkolásra használják, habár nem erre van előrelátva. A Miloš kenéz sugárút ezen részét a tervek szerint még tavaly kellett volna rendezni, de sikertelen volt a városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal által kiírt versenypályázat. Ezúttal a hivatal úgy döntött, nem hirdet újabb versenypályázatot, hanem árajánlatot küldött több potenciális kivitelező címére. Ez a módszer sikeresnek bizonyult, így a sugárút mellett tervezett urbánus zseb kialakításával a Graditelj NS, a KLM inženjering TM és az Invest-inženjering vállalatokat bízta meg. A munkálatok összértéke adóval együtt kb. 10 millió dinárt tesz ki. A szerződést júliusban kötötték meg, a munkálatokat pedig a napokban kezdték el. A szóban forgó vállalatoknak 75 napjuk van, hogy határidőn belül befejezzék az urbánus zseb kialakítását, tehát ezek szerint az év végéig elkészülhet az újtelepi tér. A helyszínen látható, hogy a munkagépek már dolgoznak, és felásták a környéket.

Tijana Suzić és Marijana Ćuruvija, az újtelepi urbánus zseb tervezői szerint a teret növényekkel, fákkal ültetik be, egyelőre azonban csak pár öreg fa áll a helyszínen. A tervek szerint a fákat nem vágják ki, új betonlapokat raknak le a téren, padokat, szemeteskannákat helyeznek el, valamint új közmegvilágítást kap a tér – olvasható a 021.rs hírportálon.

– Az új urbánus zseb környékét rendezik, új gyalogjárdákat alakítanak ki, növényeket ültetnek a már meglévő fák mellé, így az újtelepi tér teljesen új arculatot kap a felújítási munkálatoknak köszönhetően – olvasható a projektum tervezetében.

Az új tér egy lakóépületek közötti udvarban helyezkedik el, az épületek alagsorában kávézó, fogadóiroda, pékség, gyorsétterem, gyógyszertár, fodrászszalon működik.

Megépítése egyelőre nem oldja meg a parkolási gondokat a környéken, ugyanis éppen ebből kifolyólag használták a lakók a „terecskét” parkolásra, hiszen a meglévő parkolók túlzsúfoltak.