2024. április 27., szombat

A sokoldalú alkotó, előadó

Megemlékeztek Eugen Verberről, és bemutatták a róla szóló monográfiát

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében csütörtökön este a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében Eugen Verber emlékestet tartottak. A rendezvényen bemutatták a róla készült monográfiát is. A est vendégei a szerzők Mirjana Belić–Koročkin–Davidović és Radivoje Davidović voltak, valamint Milan Caci Mihajlović színművész, aki részleteket olvasott fel a könyvből.

Eugen Verberre emlékeztek az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon (Lukács Melinda felvétele)

Eugen Verberre emlékeztek az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon (Lukács Melinda felvétele)

Az egybegyűlteket dr. Steinfeld Josua, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, aki elmondása szerint mindig is csodálta Eugen Verber elhivatottságát. Eugen Verber szabadkai születésű író, műfordító, zsidó vallás-, kultúra- és történelem kutató, valamint színész volt. 1923-ban zsidó családban született, a második világháborút nagyon nehéz körülmények között vészelte át, többször tartották fogságban, családja nagy része Auschwitzban vesztette életét.

Eugen Verber több nyelven beszélt, nagy érdemének tartják a Talmud több részletének lefordítását. Szerteágazó tevékenységet folytatott, többek között színészként is kiteljesedett, színházi előadásokban, illetve több ismert filmben, sorozatban is szerepelt. Újságíróként is dolgozott, egyebek mellett lapunkban is publikált. Verber magyarról is fordított, az ő tollából jelentek meg szerbül Juhász Ferenc versei, valamint Szabó Magda Régimódi történet és Kaffka Margit Hangyaboly című regénye. Az esten szó esett arról is, hogy a Verber életművét kutatók szeretnék a fiatalok érdeklődését is felkelteni a sokoldalú alkotó munkássága iránt, továbbá azt is, hogy életműve minél jobban beépüljön a szabadkaiak köztudatába. A könyv szerzői szerint Eugen Verber nagyobb figyelmet érdemelne, mert eddig csupán Újvidéken ismerték fel a jelentőségét, ahol egy átjárót neveztek el róla azon a helyen, ahol lakott, Belgrádban tavaly hoztak döntést arról, hogy egy utca az ő nevét kapja. A szerzők kifejezték abbéli reményüket, hogy egyszer talán Szabadkán is sor kerül erre.