2024. április 27., szombat

A hely, ahova el lehet menni

Kitárta kapuit az érdeklődő fiatalok előtt a zentai Place2Go klub

A hely, ahova el lehet és el is kell menni, mert kellemes, hangulatos környezetben lehet beszélgetni egymással, jobbnál jobb számítógépes és konzolos játékokat lehet kipróbálni, ezenkívül lehet 3D-ben nyomtatni, társasjátékozni, és nem utolsósorban a megfelelő kütyüt a fejünkre/arcunkra téve, az irányító modulokat kezünkbe véve, akár egy egészen másik valóságba is belecsöppenhetünk, vagyis megtapasztalhatjuk, hogy mi fán terem és milyen lélegzetelállító élmény tud lenni a virtuális valóság.

A szervezet tagjai mindennap délután három órától várják az érdeklődőket a klubjukban (Horváth Zsolt felvétele)

A szervezet tagjai mindennap délután három órától várják az érdeklődőket a klubjukban (Horváth Zsolt felvétele)

Röviden így lehetne összegezni a Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért által megalapított Place2Go klubot, amely az elmúlt hétvégén tárta ki kapuit mindazok előtt, akik meg szeretnének ismerkedni a számítástechnika egyelőre nem sokak számára elérhető vívmányaival. A fiatalok ezenkívül egymással is ismerkedhetnek, sőt barátságokat is köthetnek, ugyanakkor a klub alapítóinak és vezetőinek nem titkolt célja, hogy a technológiai vívmányok felhasználásával segítsenek érvényesülni a fiataloknak az élet minél több területén, illetve klubjuk egyaránt otthon adjon a szórakozásnak és a tanulásnak is.

Bali Ádám, Híres Emil és Tóth Norbert egy évvel ezelőtt alapították meg civil szervezetüket, a klub megnyitásának az ötletét azonban már évekkel korábban elkezdték dédelgetni, ugyanis baráti társaságként szükségét érezték egy olyan közösségi hely létrehozásának, ahol találkozni tudnak egymással, és a közös játszás mellett képszerkesztéssel vagy akár csak az internet böngészésével is hasznosan el tudják tölteni szabadidejüket.

– Akkoriban nem igazán tudtunk egy olyan helyet találni, ahol öten-hatan vagy akár tízen is beülhettünk volna számítógépen játszani, és ez sokáig komoly gondot jelentett számunkra – nyilatkozta napilapunknak Tóth Norbert, aki szerint a klubban lehet majd különböző edukációs előadásokat is szervezni, és tekintettel arra, hogy szűkebb pátriánkban még nem sok fiatal engedhet meg magának egy 3D-s nyomtatót, vagy éppen a virtuális valóságba való belecsöppenést lehetővé tévő felszerelést. Ezeket az eszközöket is kipróbálhatják az érdeklődők, akiknek a klub vezetői természetesen lépésről lépésre elmagyarázzák ezek használatát.

– Annak idején a számítógép is ritkaságnak számított a háztartások nagy részében, ezért mi a mostani technológiai újdonságokat szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek – jegyezte meg Bali Ádám, a szervezet elnöke, aki elmondta azt is, hogy a VMFF körül tömörülő fiatalok már korábban is szerveztek egy nyílt napot és két e-sport versenyt.

– Először retró játékokkal foglalkoztunk, és elég sok embert érdekelt a dolog – mesélte Híres Emil, aki

elmondta azt is, hogy az e-sport sem áll távol tőlük, mivel Magyarországon vannak csapataik, amelyek a hivatalos Nemzeti E-sport bajnokságban is részt vesznek, és elég szép eredményeket érnek el a különböző versenyszámokban. Ezért szeretnék, ha a vajdasági fiatalok is aktívabban érdeklődnének ezek iránt a dolgok iránt, mert az e-sport nemcsak komoly lehetőségekkel kecsegtető üzleti ág, hanem kiváló rekreációs forma is, amelyben kibontakozhatnak és a nagyvilágnak is bemutathatják, hogy mire képesek. A klubhoz egyébként lényegében bárki csatlakozhat, jegyezték meg beszélgetőtársaink, akik hozzáfűzték, hogy az X és Y generációk képviselői mellett a fiatalabbakra is számítanak, elsősorban azokra, akik részt szeretnének venni a klub, illetve a szervezet tevékenységében.

A zentai fiatalok elmesélték, hogy a közeljövőben a zentai iskolákba is ellátogatnak, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a tudatos internethasználat fontosságára, minden második szerdán pedig társasjáték-estet szerveznek, amelyen a nagyvilágban népszerű táblajátékokat játszhatnak majd az érdeklődők. Ezenkívül különféle képzéseket is indítanának, beleértve a programozást is. A szervezet tagjai el szeretnék érni, hogy minél több fiatal idehaza boldoguljon, és vállalkozzon, a VMFF pedig a tudásával és kapcsolataival segítő kezet szeretne nyújtani nekik.

– Természetesen szervezetünknek is szüksége van olyan aktív, tenni akaró tagokra, akik segítségével tartományi, köztársasági, illetve magyarországi szinten tudna projektumokat megvalósítani – mesélték a terveik kapcsán beszélgetőtársaink, akik szerint a szervezetük és a klub a maga nemében egyedülálló az országban, mivel ugyan országszerte működnek különböző játéktermek, de a VMFF és a Place2Go az egyedüli, amely nonprofit alapon működik és a kikapcsolódás mellett oktatással, e-sport-versenyek szervezésével és oktatással is foglalkozik, arról nem is beszélve, hogy az alapítók önerőből rendezték be és szerelték fel a klubot. A szervezet tagjai mindennap délután három órától várják az érdeklődőket a zentai „Šipad udvar” emeletén lévő klubjukban.