2024. április 27., szombat

Az összetartozás koncertjei

Mága Zoltán vajdasági hangversenykörútja során több mint 12 000 ember előtt játszott

Pénteken este ért véget Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész vajdasági koncertkörútja. A 100 templomi jótékonysági koncert utolsó két vajdasági állomása Versec és Hertelendyfalva volt. A turné lezárása kapcsán pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Vajdasági Magyar Szövetség székházában, amelyen Pásztor István, a VMSZ elnöke és Mága Zoltán hegedűművész számolt be a koncertsorozatról.

– Ebben a tizenegy napban Mága Zoltán a Budapesti Primarius Kamarazenekar és a Budapest Gypsy Band kíséretében húsz helyszínen naponta két koncertet tartott a jótékonysági hangversenysorozat keretében. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy ennek a koncertsorozatnak a jubiláris 75. állomása itt volt Vajdaságban. Ezen a húsz koncerten több mint 12 000 ember vett részt. Azt gondolom, hogy mindez visszaigazolja azt a reménykedést és elvárást, amelyet a koncertsorozat kezdete előtt támasztottunk. Beigazolódott, hogy a vajdasági magyarok szeretik azt a fajta azenét, amelyet Mága Zoltán játszik. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek frenetikus koncertek voltak, amelyek annak a művészi teljesítménynek tudhatóak be, amelyet a művész úr és az őt kísérő zenekar felmutatott. Ezenkívül azt gondolom, hogy a hangulat kialakulásában fontos szerepe volt annak is, hogy a vajdasági magyar emberek ezt a fajta zenét, ezt a közösségi együttlétet az identitásuk kinyilvánításaként és megerősítéseként élték meg – hallottuk Pásztor Istvántól.

Az eddig begyűjtött adományok összege meghaladja a 14 000 eurót. Ezt az összeget a CMH Alapítványnak fogjuk átutalni. Ebből az összegből azokat a rászoruló, idős gondozottakat fogják megsegíteni, akikkel több mint négy éve foglalkozik a tanyagondnoki rendszer gondnokhálózata. A koncertek jelentős számú résztvevőjét fogunk eljuttatni Mága Zoltán újévi koncertjére. Ennek szimbolikus jelentősége van, mivel a jövő év a nemzeti összetartozás éve lesz. Ennek az eseménynek a nyitórendezvénye lesz Mága Zoltán január 1-jei koncertje a Papp László Budapest Sportarénában, amelyen 13 000 ember előtt fog zenélni – nyilatkozta Pásztor Isván a pénteki sajtótájékoztatón.

Mága Zoltán köszönetet mondott a vajdasági magyar embereknek, hiszen a koncertsorozat ideje alatt rengeteg szeretetet kapott tőlük.

– Igazán felemelő érzés volt azoknak játszani, akik eljöttek a koncertekre. Jó érzés volt Vajdaságban is magyarnak lenni. A küldetésük ökumenikus, ezért katolikus, református és evangélikus templomokban, valamint zsinagógákban is szívesen játszunk. A templomok kapuja mindenki számára nyitva áll, bárki betérhet rajta. A templomok atmoszférája hitet ad az embereknek, feltöltődik a lelkünk, és mindezt a zene csak fokozni tudja. Úgy gondolom, hogy Isten közelségében megnyílik az ember szíve, és jobban adakozik. Immár második alkalommal indítottam újra a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatot, elsősorban azért, hogy segítsünk a rászoruló magyar embertársainkon. Mindeddig több száz millió forinttal sikerült támogatnunk a bajba jutott embertársainkat. Segítettünk beteg gyermekeknek, kórházaknak, tehetséges gyermekeknek, iskoláknak, óvodáknak, hősi halált halt rendőrök és katonák hozzátartozóinak, nagyon sok esetben templomok felújításáért szólt a hegedű. Ez az önzetlenség azt mutatja, hogy a magyarság itt, Európa közepén olyan erőt sugároz, olyan egyesítésre képes, amelynek nincsenek határai. Köszönet illeti a magyar kormányt és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy támogatásukkal az egész Kárpát-medencében hirdetni tudjuk az összefogás és a szeretet erejét. Köszönetemet szeretném kifejezni Pásztor István elnök úrnak, hogy elvállalta a vajdasági koncertkörutunk védnökségét – emelte ki Mága Zoltán.