2024. április 27., szombat

Újdonságok a téli vásáron

Kilencedik alkalommal szervezik meg a Winterfestet

Még csak október van, de a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalatnál már javában zajlik a hagyományos téli vásár szervezése. A turisták és a szabadkaiak nagy kedvence a közel 40 napig tartó vásár, ahol a helybéliek és a turisták is gyakran vásárolnak karácsonyi és újévi ajándékokat, házias jellegű élelmiszereket, kézműves termékeket, szuveníreket. A rendezvény a téli hideg napokon, karácsonykor és újévkor egyedi ünnepi hangulatot varázsol a város utcáiba.

Rumenyákovity Karlo, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat munkatársa, a vásár szervezésével megbízott tagja lapunknak elmondta, az idei évtől kezdve az önkormányzattal szorosabb együttműködésben történik a Winterfest megszervezése.

A rendezvény a téli hideg napokon ünnepi hangulatot varázsol a város utcáiba (Gergely Árpád felvétele)

A rendezvény a téli hideg napokon ünnepi hangulatot varázsol a város utcáiba (Gergely Árpád felvétele)

– A város felismerte a vásár fontosságát és turisztikai jelentőségét, hisz sok külföldi vagy más városból látogató turista csak a Winterfest miatt jön el Szabadkára a téli időszakban. Szabadka önkormányzata ezúttal komolyabban vesz részt a téli vásár megszervezésében, azaz közösen hozunk döntést a helyszínről, ami azért is lényeges, mert egy nagyon hosszú rendezvényről van szó. A negyven nap alatt több esemény is zajlik majd a központban, és fontos, hogy az egy időben szervezett rendezvények ne akadályozzák egymás működését. Tavaly a Szentháromság-szobor sétányánál is voltak kiállítóink, ami nem bizonyult nyerő ötletnek, mivel a látogatók nem igazán sétáltak azon a részen. Tömegesebben nézelődtek a Köztársaság-térre kihelyezett standok között. Három terv is készült az új helyszínről, és egyelőre még nem született meg a döntés, de arra számítunk, hogy a helyszín sokkal jobb lesz az előző évekhez képest – mondta Rumenyákovity Karlo.

A közvállalat külön gondot fordít a pultok külalakjára és elrendezésére. A saját standdal rendelkező kiállítóknak is meg kellett felelniük a szervező kiállító egységeinek természetével.

– Támogatást kaptunk új faházikók kialakítására, ami már folyamatban van. Ennek köszönhetően az idén öt új kiállítóegységgel fog bővülni a kínálat. Reméljük, hogy a jövőben újabb objektumokat tudunk majd építeni, amivel egységesebbé és szebbé varázsolhatjuk a téli vásárt – jelentette ki a közvállalat munkatársa.

A szervezők évek óta odafigyelnek az árukínálatra, különösen arra, hogy az összhangban álljon a vásár alapeszméjével, amelynek fókuszában a hagyományőrzés, a kézműves termékek, a régi szakmák, a hazai és organikus élelmiszerek és a régió gasztronómiai kínálatának bemutatása áll.

– A kiállítók pályázaton keresztül jelentkezhettek a vásáron felállított kis házak bérlésére, a tender már lezárult, de a pályázatok elbírálása jelenleg is folyamatban van. Összesen 75 standot helyezünk ki, amelyben mintegy 90 kiállítót fogadunk. A jelentkezőknek több követelménynek kellett megfelelniük, csak jogi személyek pályázhattak, termékeik pedig kizárólag a téli ünnepkör tematikájához tartozhatnak. Az érdeklődők online adhatták le a jelentkezésüket, ami a korábbi évekhez képest egy újdonságnak számít. Ez azért volt számunkra fontos, mert nagyon sok kiállító Szabadka környékéről, vagy távolabbról, Újvidékről, Belgrádból érkezik, így nem kellett eljönniük az irodánkig, hanem akár okostelefonon keresztül, kényelmesen benyújthatták a kérvényüket. Szerencsére minden évben több a jelentkező, mint amennyi kiállítási helyünk van, így válogathatunk, elutasíthatjuk azokat, akik nem felelnek meg a téli vásár követelményeinek. A petárdák és a tűzijátékok nem engedélyezettek, és viszonteladók sem árulhatnak a vásáron. A kézműveseket és a különböző iparos egyesületeket is mindig szívesen látjuk. Az idén nagyobb lesz az édességet kínáló bérlőink száma, lesz például olyan kiállítónk, aki belga csokoládét és egyéb különlegességeket készít. A forralt bor és egyéb meleg italok kihagyhatatlan elemei vásárunknak, akárcsak az étkezdék. A vásárnak kísérő műsorai is lesznek, de ezeknek a szervezése még folyamatban van. Annyit elárulhatunk, hogy a Télapó az idén is ellátogat hozzánk – nyilatkozta a szervező.

A Winterfest december 5-étől 2020. január 13-áig várja a látogatókat.