2024. március 19., kedd

Miért nem iható, ha tiszta?

Az Alkotmánybírósághoz fordult vízügyben két nagybecskereki polgár

Szeptember eleje óta működik a nagybecskereki vízgyár, de a tisztának mondott víz továbbra sem iható. Sőt, két hónap elteltével sem tudni, hogy mikortól lehet majd fogyasztani a városi vízvezetékből származó vizet. Továbbra is érvényben van az a 2004 elején meghozott rendelet, amely szerint a megengedett arzénmennyiség tízszerese miatt nem használható a városi vízvezeték.

A vízgyár működik, a huzavona folytatódik (Fotó: Kecskés István)

A vízgyár működik, a huzavona folytatódik (Fotó: Kecskés István)

A vízgyár megépítője hónapok óta azt hajtogatja, hogy az általuk megtisztított víz minősége megfelel a törvénybe szabott követelményeknek, és már csak a tiltás formális feloldására várnak. Viszont hivatalos laboratóriumi kimutatások erről nem kerültek a közvélemény elé. Ennél is nagyobb gond, hogy a fogyasztó számára nemcsak az a fontos, hogy a hálózatba megfelelő minőségű víz kerüljön, hanem még inkább az, hogy a háztartása csapjából is tiszta víz folyjon. Az ötven évnél is régebbi vezetéken keresztül azonban nem biztos, hogy lehet tiszta vizet továbbítani. A vezeték tisztaságát a Városi Vízműveknek kell(ene) szavatolni.

A másik kérdés az, hogy miért nem lép az ügyben az önkormányzat. Ugyanis szeptember elején létrehoztak egy négytagú bizottságot (ketten a Városi Vízművekből, egy-egy tag pedig a vízgyárból, illetve az önkormányzatból való) azzal a feladattal, hogy jóváhagyja a vízgyár üzembe helyezését. Egyelőre azonban nem hallatták a szavukat.

A huzavonát megelégelte két nagybecskereki polgár, név szerint Predrag Jeremić és Ivan Živkov, akik az Alkotmánybírósághoz fordultak. Beadványukban a tiszta ivóvízre való alkotmányos jogukra hivatkozva követelik a 15 éve tartó probléma megoldását.

Emlékeztetnek, hogy a víz használatának a betiltásakor arra utasították a Vízműveket, hogy azonnali hatállyal oldják meg a problémát, de erre mindmáig nem került sor. Miközben a polgárok továbbra is kötelesek fizetni a vízszámlát, nem biztosítottak alternatív vízellátást. A polgárok kénytelenek palackozott vizet vásárolni. Ez különösen érzékenyen érinti a szegényebb családokat, az időseket. Az is gondba ejtő, hogy megoldatlan az iskolák, kórházak, közintézmények, idősotthonok, napközik vízellátása sem.