2024. április 27., szombat

Lélekemelő egyházzenei fesztivál

Az egyházzene kedvelőinek örömére a hétvégén Zentán, a Jézus Szíve-templomban a Jézus Szentséges Szíve plébánia szervezésében megtartották a Zentai Egyházzenei Fesztivált, amely ezúttal két koncertből és egy ünnepi szentmiséből állt. 

A rendezvényen szombaton Megumi Teshima és Borbély Zoltán, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanárai adtak közös hangversenyt. Műsorukban túlnyomórészt német és olasz barokk hegedű- és orgonamuzsika szerepelt. A vasárnapi ünnepi szentmisén Miklós Réka énekelt, Borbély Zoltán orgonált, az aznap délutáni hangverseny vendégművésze pedig Mészáros Zsolt Máté orgonaművész volt, aki a budapesti Kassai téri Szentlélek-templom orgonistája. A fiatal orgonavirtuóz Bach, Beethoven és Widor klasszikusnak számító művei mellett magyar kortárs orgonazenét is játszott.
A szervezők ezúton mondanak köszönetet a Zenta község önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális Alapnak a támogatásért, és egyben meghívják a kedves híveket és érdeklődőket az október 25-ei, pénteki szentmisére, amelyet 17 órakor a zentai Jézus Szíve-templomban mutat be a Szűz Mária Magyarok Nagyasszonya tiszteletére ft. Nagy József, a zentai Kis Szent Teréz-templom plébánosa. A mise előtt és alatt Miklós Réka és Borbély Zoltán tolmácsolásában Marcel Dupré Magnificat versettói és Nicolas de Grigny Ave maris stella himnuszfeldolgozása is elhangzik. A léleképítő alkalom a Vajdasági Pax Romana keresztény értelmiségi szervezet szervezésében és támogatásával valósul meg.