2024. március 28., csütörtök

Zaev a visszatérés reményében távozik

Az EU-csatlakozási tárgyalás elutasítása miatt Észak-Macedónia soron kívül választ

Távozik a miniszterelnök és a kormány Észak-Macedóniában, amiért az EU nem hajlandó megkezdeni az országgal a csatlakozási tárgyalásokat. Zoran Zaev és kabinetje januárban adja át a helyét egy szakértői kormánynak, amely az április 12-én esedékes előrehozott parlamenti választásig látja el teendőit.

Mindjárt az új év kezdetén (január 3-án) lemond a miniszterelnök és a kormány is Észak-Macedóniában, ahol emiatt április 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak. A voksolásig tartó időszakban szakértői kormány irányítja az országot.

Zoran Zaev azért mond le, mert az EU nem adott zöld fényt a csatlakozási tárgyalások megkezdésére (Forrás: AP via Beta)

Zoran Zaev azért mond le, mert az EU nem adott zöld fényt a csatlakozási tárgyalások megkezdésére (Forrás: AP via Beta)

A javaslatot Zoran Zaev miniszterelnök fogalmazta meg, s a parlament pártjainak vezetői (vasárnap esti megbeszélésükön) el is fogadták. Zaev azért távozik hivatalából nyolc hónappal megbízatási idejének lejárta előtt, mert az EU a múlt héten elutasította a tagfelvételi tárgyalások megkezdését hazájával (és Albániával).

A kormányfőt hidegzuhanyként érte a hír, hiszen a legutóbbi parlamenti választás előtt azt ígérte a kampányban, hogy hatalomra kerülve felgyorsítja az ország euroatlanti integrációját. Ennek érdekében miniszterelnökként (tavaly) rendezte a névvitát Görögországgal, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Athén ne blokkolja az immár Észak-Macedóniára keresztelt ország felvételét a NATO-ba. (Észak-Macedónia és a NATO az idén februárban írta alá a csatlakozási jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy az ország a katonai szövetség teljes jogú tagjává váljon, legkésőbb 2020 végéig.).

Zaev legfontosabb stratégiai céljai között szerepelt a tagfelvételi tárgyalások beindítása az EU-val is, ám ezzel kapcsolatban elszámította magát. A múlt pénteki uniós csúcson elutasító döntés született, ami nagy csalódást okozott neki és kormányának.

A kudarc, illetve a teljesítetlen választási ígérete miatt ezért jobbnak látja az új, soron kívüli választást. Erről vasárnap este sikerült is megállapodni azon a megbeszélésen, amelyet a parlamenti pártok vezetőivel folytatott Sztevo Pendarovszki államfő kérésére. A találkozó után Pendarovszki elmondta: a résztvevők továbbra is prioritásnak tartják az uniós csatlakozást, s ragaszkodnak ahhoz, hogy az ország az EU-ba vezető úton haladjon.

Az ellenzék főerejének számító, radikális jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO–DPMNE) arra számít, hogy áprilisban nagy győzelmet arat. Hrisztijan Mickoszki pártelnök máris az ország megújítását és az EU-integráció felgyorsítását ígéri, ha a VMRO–DPMNE kormányra kerül.

Zaev is az újraválasztásában bízik. Az általa vezetett párt, a szociáldemokrata SDSM jelenleg minimális előnnyel (három százalékkal) meg is előzi a népszerűségi listán a nagy rivális VMRO–DPMNE-t.

A kormányfő lépten-nyomon csalódottan nyilatkozik a legutóbbi uniós elutasítás miatt. Talán okkal, hiszen az Európai Bizottság már tavaly arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Macedónia és Albánia felkészült a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig a minap erősítette meg: a két ország készen áll a tárgyalásokra, ám néhány uniós kormány erre még nem hajlandó. (Az Unió bővítésének kérdése majd csak 2020-ban kerül ismét a tagállami vezetők elé.)

A múlt pénteki EU-csúcson több ország meg is vétózta az egyezkedés megkezdését. (A legelutasítóbb Franciaország volt.) Az ellenkezők szerint az EU-nak van épp elég baja a két balkáni állam nélkül is, ahol a bűnözés és a korrupció még mindig súlyos tehertétel.