2024. április 26., péntek

Kézzel törték a kukoricát

Hagyományápoló kukoricajátékok 10. alkalommal is Zentagunarason

Verőfényes őszi napsütésben, vidám hangulatban zajlott a zentagunarasi Mag Hagyományápolók Egyesületének tizedik hagyományos kukoricatörés rendezvénye.

Ezúttal 20 csapat vetette bele magát a csövek közé, hogy megmutassa a munkára való rátermettségét és fürgeségét. A versenyzőket szárvágásban és kúprakásban is értékelték. Ezúttal is a találkozó elengedhetetlen része volt a hagyományos reggeli előkészítése a kukoricaföld végén.

A legtöbb versenyszámban hazai győzelem született, a díjakat Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes közreműködésével adták át a szervezők. A törés ideje alatt – ahogyan régen is – már rotyogott a résztvevők bográcsaiban a bab. A nap folyamán a felnőttek és a gyerekek is megmérkőzhettek ügyességi versenyszámokban, így csutkavárépítésben, kukoricamorzsolásban és csődobálásban.

A rendezvényre Zentagunarasról és a környező településekről, Szabadkáról, Zentáról és a bánáti Feketetóról is érkeztek versenyzők. A 10. jubileumi hagyományos kukoricatörést a Csantavéri Galamb és Kisállattenyésztők Klubja tette ünnepélyesebbé, postagalambok röptetésével.