2024. március 29., péntek

Csaknem kétezren a Sarlós Boldogasszony-templomban

Zsúfolásig megtelt a topolyai katolikus templom Mága Zoltán koncertjén – Ma Bácsfeketehegyen és Újvidéken a világhírű prímás
Zsúfolásig megtelt a templom (Herceg Elizabetta felvétele)

Zsúfolásig megtelt a templom (Herceg Elizabetta felvétele)

Mága Zoltán vajdasági körútja keretében szombaton este a topolyai Sarlós Boldogasszony-templomban adott nagy sikerű hangversenyt. A koncert kezdetén Fazekas Ferenc plébános köszöntötte a világhírű prímást, majd Szabó Rebeka diáklány ismertette a nemcsak művészeti munkájával, de jótékonysági tevékenysége révén is ismertté vált prímás elismeréseit, tevékenységét. A Szerbia legmagasabb katolikus templomát zsúfolásig megtöltő közönség – becslések szerint mintegy kétezren voltak kíváncsiak a koncertre – több alkalommal is felállva tapsolta meg a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész ihletett, virtuóz előadását. A zeneszámok szünetében a művész úr elmondta, hogy régen, kisgyerekként, a Rajkó zenekarral járt Vajdaságban. Mint, mondta a vajdasági helyszíneken eddig megtartott koncerteken nagy-nagy szeretettel fogadták őt és zenekarát, ezért nagyon hálás. Egy-egy CD-vel kedveskedett a gyerekeknek, valamint a legtávolabbról érkező és a legidősebb koncertlátogatónak is. A 90 éves topolyai Pásztor Ilonka ezzel együtt jogot szerzett a hegedűművész hagyományos újévi koncertjén való részvételre is.

A templomi hangversenyen a topolyai önkormányzat vezetőségén kívül jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a vajdasági koncertek védnöke is. Elhangzott, hogy a támogatásnak köszönhetően összesen 200 topolyai polgár vehet majd részt az év végi nagyszabású budapesti koncerten.

A több mint kétórás hangversenyen a közönség a klasszikus dallamokon kívül népdalokból is ízelítőt kapott, s végül, a különleges hegedűkoncert-élményen kívül valamennyi látogató egy Mága Zoltán CD-t is magával vihetett.

A 100 templom jótékonysági koncertsorozat – melynek bevételét a Kárpát-medencében élő rászoruló, idős magyar emberek megsegítésére szánják –, 70. állomása volt a topolyai. A húsz helyszínből álló vajdasági körút során hétfőn, ma 17 órakor a bácsfeketehegyi református templomban, majd 20 órakor Újvidéken a Mária neve katolikus templomban kezdődik Mága Zoltán hangversenye.