2024. április 27., szombat

Eladták az IMR-t

Az egykori Jugoszlávia egyik legnagyobb ipari üzeme a becsült érték alatt kelt el

A csődbe jutott Rakovica AD motorgyár 1,1 milliárd dinárért kelt el. Az egykori Jugoszlávia leghatalmasabb ipari üzemét egy befektetői csoport vásárolta meg, melyet a belgrádi Városépítési Intézet és a Hempro részvénytársaság alkot.

A csődeljárásokat felügyelő és a csődgondnokokat kinevező ügynökség szeptember 30-án rendezte meg a gyár eladását, nyilvános árajánlatok összegyűjtésével. A hitelezői bizottság döntése alapján október 15-ei hatállyal fogadták el az ajánlatot. A IMR (Industrija Motora Rakovica) értékét 2,9 milliárd dinárra becsülik (2.931.478.556,72), viszont csak 1,1 milliárd (1. 100. 100.000) dinárt ajánlottak érte. A 2,93 milliárd dinárra becsült érték hét üzemre, 75.997 négyzetméteres területet lefedő raktárakra, valamint más létesítményekre vonatkozik. A motor, traktor és vezetőfülke gyártásához nélkülözhetetlen felszerelés is bele van számolva az árba.

A néhai Rakovica motorgyár több mint 7 ezer munkást alkalmazott, és 2017. április 4-e óta van csődben. A legfontosabb tulajdona a belgrádi Rakovica község területén lévő telephely, ahol a gyár környékén további 47 építmény is található, többek között hét összekötött csarnok 15 más létesítménnyel és ugyanennyi raktárral, összesen mintegy 75 ezer négyzetméternyi területtel.

A gyár tulajdonához tartozik egy hotel és egy igazgatói épület is Rakovicán, továbbá egy üzem a Zlatiboron található Šljivovica faluban, valamint egy létesítmény Ljubiš területén.