2024. április 27., szombat
NEMZETI VÁGTA 2019

Nagy Arnold duplázott Fantázia nyergében!

Fantasztikusan lovagolt, szoros, izgalmas versenyben nyert

Tizenkettedik alkalommal gyűlt össze a Kárpát-medence hetvenkét lovasa, hogy összemérje ügyességét az egyik legszínvonalasabb és legtömegesebb lovasrendezvényén, a Nemzeti Vágtán, Budapesten, a Hősök terén.

(Kiss Zoltán felvétele)

(Kiss Zoltán felvétele)

Vajdaságból az idén Szabadka, Temerin, Oromhegyes, Adorján, Bácsfeketehegy és Topolya lovai és lovasai, illetve Temerin lovasa a Kishuszár futamban és Davidovity Dejan Szerbia színeiben, a Nemzetközi futamban állt rajthoz, ahol negyedik lett. Az első versenynap után még négyen maradtak versenyben, de a vasárnapi középfutamban a szabadkai lovas rossz rajtja miatt maradt le a döntőről, Oromhegyes lova pedig izgalmas befutót követően mindössze egy orrhosszal lett második. A topolyaiak lovasa nem sok eséllyel indult az erős mezőnyben.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Az idén Kazinczy Lajos, az 1848–49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a versenysorozat. Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

Nagy öröm számomra ez a győzelem, de egyben nagy teher is a jövőt illetően – nyilatkozta lapunknak a futam után Arnold. – Ez a győzelem nemcsak az enyém, hanem mindenkié, aki segített felkészíteni ezt a fantasztikus lovat.