2024. március 19., kedd

Beleszólást kérnek az utcanév-változtatásokba

Miközben Nagybecskereken továbbra sem engedélyezett a városi vízvezeték használata, addig a legnagyobb bánáti városban a város nevének a megváltoztatása mellett kardoskodnak. A legnagyobb bánáti város nevének Petrovgradra való megváltoztatását az utóbbi években többször kezdeményezték. A múlt század kilencvenes éveiben referendumot is tartottak, de a polgárok többsége akkor a városnév-változtatás ellen szavazott.

Lesz-e referendum? (Fotó: Kecskés István)

Lesz-e referendum? (Fotó: Kecskés István)

A legújabb indítványt 2018-ban tette közzé a Petrovgrad egyesület. Budimir Jovanović, magánvállalkozó az egyesület nevében kijelentette, hogy függetlenül attól, hogy elképzelésüket nem sikerült tavaly, az első világháború befejezése illetve Vajdaság elcsatolásának a 100. évfordulóján megvalósítani, mégis kitartanak elképzelésük mellett a továbbiakban is: vagyis, hogy a város Žarko Zrenjanin néphős neve helyett kapja vissza a Petrovgrad nevet, melyet 1936-tól a második világháború kezdetéig, illetve annak végéig viselt. Egyébként a város neve évszázadokon keresztül Becskerek, illetve Nagybecskerek volt.  A másik oldalon állók között a leginkább a Nagybecskereki Szociális Fórum hallatja a hangját, amely a napokban tribünt szervezett a város nevének a megváltoztatása ellen, melyen a bánáti antifasiszták 1941 és 1944 közötti harcáról készült könyvet is bemutatták.

A város nevének az esetleges megváltoztatásáról végső soron a polgárok referendumán döntenek majd. A Nagybecskereki Szociális Fórum azt szeretné, hogy ezen túl az utcák és terek nevének a megváltoztatásáról is véleményt mondhassanak a polgárok, ugyanis szerintük az utóbbi időben, sok esetben erről az illetékes bizottság ideológiai megfontolásból döntött – az érintett polgárok megkérdezése nélkül. Ennek a gyakorlatnak a megváltoztatása céljából a szervezet statútummódosítási javaslatot nyújtott be a városi képviselő-testülethez.