2024. március 19., kedd
SZÍRIAI TÖRÖK OFFENZÍVA

Már holnap éjjel véget érhetne

Recep Tayyip Erdoğan török elnök felszólította a szíriai kurd fegyvereseket, hogy azonnal hagyják el azt a sávot Észak-Szíriában, ahol Ankara a jelenlegi hadműveletét követően biztonsági övezetet akar kialakítani. Erdoğan arra is felszólította a milíciákat, hogy hagyják hátra fegyvereiket, harci felszerelésüket és semmisítsék meg a korábban állított csapdákat. A török államfő rámutatott: amennyiben a „terroristák” megteszik, amit Ankara mond, a török offenzíva magától értetődően véget ér.

Törökország terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tekinti a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amely ellen múlt szerdán katonai beavatkozást indított Északkelet-Szíriában. Ankara szerint az YPG a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a szíriai ága, amely évtizedek óta folytat szakadár fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban az ottani kurd kisebbség önrendelkezéséért.

Recep Tayyip Erdoğan (Fotó: AP via Beta)

Erdoğan: Az akció csak akkor fog véget érni, ha Ankara elérte célját (Fotó: AP via Beta)

Erdoğan mai felszólalásában az YPG-re utalva megerősítette: nem ül tárgyalóasztalhoz egy terrorszervezettel és nem keres közvetítőt sem a két fél számára. „Törökországnak van annyi tapasztalata, hogy tudja, terroristákkal nem egyezkedünk, ha mégis, annak se értelme, se eredménye nincs” – közölte, hangsúlyozva: Ankarát senki sem állíthatja meg addig, amíg 30-35 kilométeres mélységben ellenőrzése alá nem vonja nyugaton a szíriai Manbídzs, keleten pedig az iraki határ közötti sávot. Egyúttal jelezte, hogy amikor Szíriában legitim kormány alakul, Ankara átadja számára azokat a területeket, ahol biztonságot teremtett.

Arról is beszámolt, hogy eddig 1220 négyzetkilométert „tisztítottak meg a terrorizmustól” Északkelet-Szíriában. A török védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy eddig 637 „terroristát” tettek harcképtelenné.

Eközben Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter arra reagálva, hogy Washington hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen az offenzíva miatt, azt mondta: semmilyen szankció és fenyegetés nem elfogadható. „A szóban forgó büntetőintézkedésekre a kölcsönösség keretein belül természetesen megtesszük a szükséges válaszlépéseket” – mondta.

Az elnök csak az elnökkel hajlandó

Recep Tayyip Erdoğan nem tárgyal sem Mike Pence amerikai alelnökkel, sem Mike Pompeo külügyminiszterrel, sem Robert O'Briennel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával, amikor csütörtökön Ankarába látogatnak – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet tegnap a Sky News brit hírcsatornának adott a török elnök. Erdoğan közölte, ő csak Trumppal hajlandó tárgyalni.

Azt is közölte, hogy az észak-szíriai török offenzíva akár már csütörtök éjjel véget érhet, ha a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) 35 kilométerre visszahúzódnak a török határtól, és Manbídzstől az iraki határig elhagyják azt a területet, ahol Törökország biztonsági sávot akar létrehozni.

Erdoğan kitart amellett, hogy az akció akkor fog véget érni, amikor elérte célját, és nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni a kurd fegyveresekkel, akiket Törökország terroristának tekint.

Ankara vállalta, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.