2024. április 26., péntek

Vajdasági vonatkozású dallamok

Tóth Péter világhírű zongoraművész koncertezett Zomborban

Zombor volt vasárnap este az első állomása Tóth Péter Junior Prima-díjas zongoraművész vajdasági koncertkörútjának, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Megyeri Lajos Magyar Életfa-díjas szabadkai zeneszerző, zenepedagógus és Rákity Éva szervezett a XXVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében.

A koncert helyszínén, a Petar Konjović Zeneiskolában L. Móger Tímea, a VMMSZ elnökségi tagja és Szlákó József, az MNT tagja köszöntötték a közönséget. Elmondták, a körút apropója a jövőre 85 éves Megyeri Lajos zeneszerzővel ápolt barátságuk, akinek műveit Tóth Péter a világ számos koncerttermében ismertette meg a közönséggel. Így mind a zombori, mind a szabadkai, mind pedig az újvidéki koncertjének műsorán is szerepel Megyeri-darab.

Mint a művész pályarajzából kiderül: Tóth Péter 11 évesen kezdett el zongorázni Békéscsabán Csontos József Attila növendékeként, majd két és fél év zongoratanulás után felvételt nyert a Budapesti Zeneakadémia előkészítő tagozatába, ahol Nádor György, Réti Balázs és Bihary László osztályába került. A Zeneakadémián megszerzett oklevele után (2008) az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait Ungár Tamás, majd Anton Nel növendékeként.
2015-ben megszerezte a doktori fokozatot a University of Texas at Austin egyetemen. 2016 óta New Jersey-ben él, ahol két egyetemnek a zongoratanára (Fairleigh Dickinson University; Rutgers University). Tóth a világ mintegy húsz országában koncertezett, többek között Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában, Costa Ricában, Peruban és természetesen Magyarországon.
Fontosabb eredményei:
2000 – Weimari Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győzelme
2001 – Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győzelme
2010 – Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győzelme
2012 – Junior Prima díj elnyerése
2013 – Los Angeles-i Nemzetközi Paderewski Zongoraverseny győzelme
2018 – Békéscsaba Kultúrájáért Kitüntetés elnyerése

Tóth Péter a zombori koncerten Händel, Beethoven, Schubert, Liszt, Megyeri és Chopin, majd ráadásként Mozart-darabokat játszott a hallgatóságnak, amely folyamatos vastapssal ünnepelte a művészt.

Megyeri Lajos elmondta, miként érinti az, hogy Tóth Péter világhírű zongoraművész adja elő szerzeményeit: kivételes élmény, ha ilyen különösen értő előadásmódban szólalnak meg a nagy műgonddal megkomponált darabok.