2024. április 27., szombat
SZÍRIA

Megkezdődött a török offenzíva

Törökország a szárazföldi hadműveleteket is megindította Északkelet-Szíriában – Általános mozgósítás a kurdok lakta övezetben – Damaszkusz nem fogja tétlenül nézni

Recep Tayyip Erdoğan tegnap bejelentette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A török államfő a Twitteren azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Barış Pınarı) fedőnevet kapta. 

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása nevű hadművelet keretében.

Az NTV török hírtelevízió katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a török csapatok négy oszlopban a szíriai Rász-el-Ain és Tell-Abjad településeknél lépték át a határt. Az offenzíva tehát azon a két ponton folytatódik, amelyre délután óta már a tüzérség és a légierő is csapásokat mért. Rász-el-Ain és Tell-Abjad mintegy 120 kilométerre van egymástól.

Ez előtt a televízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette, hogy török harci gépek csapásokat mértek a Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Szavai szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

A török hadsereg egy ötezer fős kommandós egységet küldött az északkelet-szíriai határra a küszöbönálló hadművelet előtt, amelyet az SDF ellen akar végrehajtani – közölte tegnap a török sajtó. Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter azt mondta, Ankara számára az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai biztosítják a jogot a beavatkozásra.

Az NTV beszámolója szerint a török katonai beavatkozás első célja, hogy ellenőrzése alá vonja a délkelet-törökországi Akçakaléval szemben található Tell-Abjad, valamint 120 kilométerrel keletebbre, a Ceylanpinarral szemben fekvő Rász-el-Ain városát.

A hivatalos látogatáson Algériában tartózkodó Çavuşoğlu azt mondta, Ankara a nemzetközi jog keretében minden érintett felet, köztük Damaszkuszt és az ENSZ-t is tájékoztatni fogja a hadműveletről. Çavuşoğlu közölte még: fontos hadművelet lesz ez a térség számára, szavatolni fogja a Törökországban és a környező államokban tartózkodó menekültek hazatérését. Szavai szerint a hadművelet kizárólag a terroristák ellen irányul.

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akar végrehajtani hadműveletet az SDF ellen, amely mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az SDF gerincét az a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia alkotja, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert ez az erő a szíriai szövetségese a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak. A PKK-t nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit.

Szíria eltökélte, hogy feltartóztatja a török támadást

A világi Törökország alapítója, Mustafa Kemal Atatürk képmása Akçakale városánál, a török–szíriai határfalon (Fotó: AP via Beta)

A világi Törökország alapítója, Mustafa Kemal Atatürk képmása Akçakale városánál, a török–szíriai határfalon (Fotó: AP via Beta)

Szíria eltökélte, hogy „minden törvényes eszközzel” útját állja egy török támadásnak – idézte tegnap szíriai külügyminiszteri forrást az arab ország közmédiája. A kormány „magához öleli tékozló fiait, ha megjön ismét az eszük” – tette hozzá a külügyminisztériumi tisztségviselő nyilvánvalóan a szíriai kurdokra utalva, akik uralják az ország északkeleti részét.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) koalíció szóvivője azt mondta, a szervezet „nyitva hagyja az ajtót” az együttműködés előtt a szíriai kormánnyal vagy más regionális hatalmakkal a terület védelmében. Hozzátette, hogy az SDF-nek, amely Szíria mintegy 30 százalékát uralja, pillanatnyilag nincs kapcsolata a kormányoldallal.

Általános mozgósítás a kurdok lakta területeken

Általános mozgósítást rendeltek el tegnap a kurd hatóságok Északkelet-Szíriában a török offenzíva miatt. Az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációjaként ismert félautonóm kurd intézmény közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart. „Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe (...), gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban” – áll a közleményben. Egyúttal felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse kötelességét, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója előző nap a Washington Postban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Szerinte a törökök által terrorszervezetnek tartott YPG megadhatja magát, vagy Törökország állítja meg, hogy ne akadályozhassa harcát az Iszlám Állam dzsihadistái ellen.

A török parlament előző nap, egy évvel meghosszabbította a hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, zöld jelzést adva ezzel a küszöbönálló katonai beavatkozásnak.

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában indított hadműveletet Szíriában, megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb alkotta háromszöget az Iszlám Állam fegyvereseitől és az YPG-től. Másfél évre rá, 2018 januárjában a török hadsereg Olajág fedőnéven még egy nagyszabású offenzívába kezdett az YPG egyik különálló, Szíria északnyugati csücskében Afrín körzet ellen, és azt is ellenőrzése alá vonta. A harmadik katonai beavatkozást Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen, ahol a szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát.

Recep Tayyip Erdoğan telefonon beszél véderőminiszterével, Hulusi Akarral mielőtt kiadta a támadási parancsot (Fotó: TPPS via AP/Beta)

Recep Tayyip Erdoğan telefonon beszél véderőminiszterével, Hulusi Akarral mielőtt kiadta a támadási parancsot (Fotó: TPPS via AP/Beta)

Recep Tayyip Erdoğan elnök a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit.

Putyin a következmények mérlegelésére szólította fel Erdoğant

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdoğant, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének – közölte a Kreml sajtószolgálata.

A két elnök török kezdeményezésre a nap folyamán korábban telefonon beszélt egymással.

Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint mindkét fél hangsúlyozta Szíria egységének és területi épségének megőrzését és az ország szuverenitásának tiszteletben tartását.

A telefonbeszélgetésről korábban kiadott török tájékoztatás azt emelte ki, hogy Erdoğan biztosította Putyint: a török intervenció megnyitja az utat a szíriai polgárháború politikai rendezése előtt. A török államfő hangsúlyozta, hogy Ankara számára alapvető a szíriai nép jogainak és érdekeinek védelme.

Lavrov: Washington lépései lángba borítják a régiót

Ellentmondásosak az Egyesült Államok szíriai lépései, és azzal a veszéllyel járhatnak, hogy lángba borítják a régiót – figyelmeztetett tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Kazahsztáni látogatásán újságírók előtt arról is beszélt, hogy meg kell őrizni Szíria területi integritását, s hogy Moszkva azt szorgalmazza, kezdődjön párbeszéd Damaszkusz és a szíriai kurdok között.

A szíriai kurdokat nagyon nyugtalanítja az amerikaiak kivonulása a térségből, és attól tartanak, hogy ez lángba boríthatja a térséget, amit mindenáron el kell kerülni – mondta az orosz külügyminiszter, aki szerint az Egyesült Államok képtelen a kompromisszumra, és számos alkalommal megszegte az ígéreteit. Úgy vélte, Washington veszélyes játékot űzött az utóbbi években azzal, hogy a kurdokat támogatta Szíriában, mert azzal magára haragította a térségben élő arabokat.