2024. április 27., szombat

Az élelem arany

Második alkalommal rendezték meg a belgrádi élelmiszervásárt

A belgrádi Belexpo Központban tegnap megnyílt a Belgrade Food Show elnevezésű élelmiszervásár, amelyen több mint 110 szerbiai és regionális termelő vett részt. A vásár fő szervezői az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) és a szerbiai élelmiszert népszerűsítő szervezet.

A vásárt Zorana Mihajlović építészeti, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter nyitotta meg. Kijelentette, hogy az élelem arany és amíg ilyen vásárok lesznek, ez azt jelenti, hogy Szerbia él és fejlődik. Szerbia számára az élelmiszer egy márka, egy brand, mint az emberek is, Novak Đokovićhoz vagy Nikola Teslához hasonlóan.

– A szerb kormány felismerte ezen ágazat jelentőségét, és a jövőben is folytatja a termelők támogatását és azon lesz, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a szerbiai termékeket. Az a cél, hogy az ágazat GDP-részesedése a hazai gazdaságban elérje vagy túlszárnyalja a 3,5 százalékot, és hogy az emberek itthon találják meg a boldogulásukat – mondta Mihajlović.

Shanley Pinchotti, az USAID szerbiai irodájának elnöke úgy értékelte, hogy Szerbia vezető szerepet tölthet be a jó minőségű élelmiszerek előállításában, s egyúttal megerősítette, hogy ez a szervezet a továbbiakban is támogatást nyújt a fejlődésben.

– Az élelmiszeripar nagyszerű lehetőségeket jelent Szerbia számára. Személyesen láttam, hogy mekkora kreativitással és szeretettel készítik az élelmet. Szeretnénk támogatást nyújtani abban, hogy Szerbián kívül ezt mások is megismerhessék. Ez a vásár pedig egy lehetőség, hogy a vállalkozók bemutathassák termékeiket – mondta Pinchotti.

Dejan Ranđić a szerbiai élelmiszert népszerűsítő szervezet tanácsának tagja elmondta, hogy az immár második alkalommal megrendezett Belgrade Food Show azt a célt is szolgálja, hogy a gazdákat ne csupán termelésre, hanem az élelmiszerek előállítására is serkentse.