2024. április 27., szombat

A vajdasági római katolikus templomok architektúrájáról

Belgrádban mutatták be a 250 szakrális épülettel foglalkozó kötetet

Vajdaság nemzeti és vallási sokszínűsége évszázadok során meghatározta a fejlett városok és falvak karakterét is. Az ilyen nemzeti összetétel lehetővé tette, hogy kiváljanak azok az erős, regionális és helyi jellegzetességek, amelyek meghatározták a szakrális épületek karakterét is, emelte ki Dubravka Đukanović A vajdasági római katolikus templomok architektúrája 1699–1939 című kötetének bemutatója során Belgrádban, a Collegium Hungaricumban.

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Nemzeti Tanács, a péterváradi Tartományi Műemlékvédelmi Intézet közös kiadásában megjelent magyar és angol nyelvű kötet majdnem 250 szakrális építménnyel, vagyis a vajdasági építészet különlegességeivel foglalkozik. Ez a magyar–angol nyelvű kiadvány tulajdonképpen a 2015-ben megjelent szerb nyelvű monográfia bővített és átdolgozott változata.

Sajnos a vajdasági kulturális örökséggel az európai kulturális és tudományos közösség igen keveset foglalkozott. Ez a kiadvány pedig rámutat arra, hogy a vajdasági kulturális örökség Európa és a világ kulturális örökségének elválaszthatatlan része, emelte ki a kötet méltatása során dr. Mirjana Roter Blagojević, aki a kötet recenzense is volt.

Dubravka Đukanović elmondta: a kiadvány öt év kutatómunkáját tartalmazza, illetve annak csupán egy részét, hiszen a kutatás eredményei akkora adathalmazt jelentenek, aminek csak a szintézise kerülhetett ebbe könyvbe. A fejlődés útját taglalja, illetve azokat a kapcsolatokat, amelyek a fejlődés felé vezettek. Rámutatott, számos forrásból gyűjtöttek adatokat a kiadványhoz, bár a kutatás alapja a terepen begyűjtött adatok voltak, mégis több levéltárban és archívumban is kutatást kellett végeznie.

– Remélem, hogy ez a kötet hasznos lesz a fiatal kutatók számára is, de minden kutató számára, aki ezzel és hasonló témával foglalkozik nálunk, de a környező országokban is, illetve remélem, hogy ebben a témában a történelmi ismeretek elmélyítéséhez is hozzájárul. Hiszem, hogy minden kiadványnak megvan a saját élete. Vannak, amelyek élnek, vannak, amelyek idővel feledésbe merülnek. Számomra örömteli adat, hogy ezt a kiadványt már most használják valamilyen mértékben hazánkban, valamelyest Horvátországban, de annál nagyobb mértékben Magyarországon olyanok, akik kutatással foglalkoznak, de egyúttal az oktató jellegű munkájuk során használják – emelte ki a könyv szerzője.