2024. április 24., szerda

Szórakozás és agytorna

A szabadkai VM4K hétfőn és kedden kvízjátékokkal várja az érdeklődőket

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban hétfőnként a Belső Kör társasjátékkal várják a kvízkedvelőket. A játékot Rózsa Zsombor alkotta meg, és ahogyan arról mi is meggyőződhettünk, szórakoztató kalandban lehet részük azoknak, akik a hétfő estét a VM4K-ban töltik. A televíziós kvízek kedvelőinek mindenképpen ajánlott, és élőben részt venni egy kvízjátékon még izgalmasabb. Ráadásul nagyon jó alkalmat ad arra, hogy a hétfői napot feldobják egy kis szórakozással és agytornával.

A Belső Kör inkább a felnőttkorúaknak ajánlott, a játszása során sokat számít a tudás és a taktika. Valójában ez egy műveltségi vetélkedő, amely valamely módon az életet, a karrierépítést hivatott szimulálni, ugyanis ahogyan a neve is mondja, a végső cél az, hogy eljussunk a belső körig. A tudás előre vihet bennünket, de némileg ki vagyunk szolgáltatva a vagyonunknak, azaz a (játék)pénzüknek és az ellenfeleinknek is, akik meghatározhatják a sorsunkat a vetélkedőben. A Belső Kört egyénileg játszhatják négyen, de akár ketten is alkothatnak egy csapatot. A résztvevők körülülnek egy asztalt, ezen helyezkedik el a játék, amelyen koncentrikus körök mentén haladunk. A játékosoknak különböző témakörökbe sorolt kérdésekre kell válaszolniuk. Ezek mindegyike az általános műveltséghez kapcsolódik. A kérdések kivetítőn jelennek meg. A játék egyik érdekessége, hogy némely esetekben a témakörök megnevezése egyértelmű, helyenként viszont burkolt és a játékosoknak kell ráérezniük arra, hogy mit takarhat. Minden helyesen megválaszolt kérdéssel előbbre lehet jutni A kérdésektől nem kell megijedni, mert a témakörök nagyon széleskörűek és esély mutatkozik arra, hogy pont egy számunkra megfelelőt kapjunk. A játék szabályait Rózsa Zsombor ismerteti, aki játékvezetőként helyenként háttérinformációkat ad. Ezek azonban nem vezetik mindig jó útra a játékost, tehát mindenféleképpen szemfülesnek kell lenni:

– Az eddigi tapasztalatok szerint ez egy erős stratégiai játék, amelyben sokat számít a taktika és az összefogás is. Nagyon fontos az, hogy a résztvevők jól átlássák a játékban rejlő lehetőségeket. Láthattunk példát arra, hogyan lehet egy tudásban igen erőst párost megállítani és kiejteni a játékból. Ebből a szempontból ez a játék teljesen kiszámíthatatlan tud lenni. A tudás lényeges, de ha mások összefognak ellenünk, akkor bizony veszthetünk is. Amikor a játékosok látják, hogy valaki jól halad és sorra helyes válaszokat ad, akkor használják ellene a fortélyokat. Nagy örömünkre vannak visszajáró játékosok, de érkeznek újak is. Akik már nem először jönnek, azoknak is kihívás a játék, hiszen a témakörök és a kérdések hétről hétre változnak. Mindenkit bátorítok, hogy jöjjön el játszani. Úgy vélem, hogy ilyen kulturált szórakozásra szüksége van a közösségünknek – mondta a lapunknak Rózsa Zsombor.

Résztvevőket is megszólaltattunk, Agárdi Gábor először játszott a VM4K-ban:

– Jól éreztem magamat, Rózsa Zsombor egy kitűnő játékot alkotott meg, nagyon izgalmas és érdekes. Nem sikerült győzni, a tudással nem volt gond, de jobban kellett volna taktikázni. Szeretnék máskor is eljönni, már csak a visszavágó miatt is – hallottuk Agárdi Gábortól.

Péity Vörös Flóra már több ízben vett részt a játékban:

– Nagyon szeretek társasjátékozni. A Belső Kör kihívásokat is hordoz magában. Úgy érzem, hogy hétfőn este egy remek hétindító. Egy munkától terhes nap után jólesik ide eljönni lazítani – mondta Péity Vörös Flóra.

Adzsity Alen, a VM4K munkatársa szerint is nagyon érdekes a játék:

– Némelyik témakör nehezebb, némelyik könnyebb. Nagyon érdekes az, amikor valamelyik kérdésre kapásból tudjuk a választ, valamikor viszont fejtörést okoz. Annyira felcsigázott, hogy én is már részt vettem rajta játékosként. Nagyon jók az élményeim, de nem elég a tudás, vannak fortélyok, amelyekkel meg lehet gátolni a másik játékos továbbhaladását és ennek a lehetőségével is tudni kell élni. Azt szeretnénk, ha minél többen részt vennének a játékban, mert remek kikapcsolódást nyújt. Várjuk a kétfős csapatokat, de akár egyénileg is lehet jelentkezni – hallottuk a VM4K munkatársától.

A Belső Kör minden hétfőn 18 órakor kezdődik. Aki megmérettetné magát, játszana egy jót, szükséges, hogy a VM4K közösségi oldalain vagy az office@vm4k.org.rs elektronikus postacímen előrejelezze a részvételi szándékát. Rózsa Zsombor másik játéka az #after! egy szórakoztató házibuli jellegű játék tinédzsereknek. Ahogyan azt hallhattuk igencsak népszerű a fiatalabbak körében. Az #after!-ra keddenként kerül sor szintén 18 órától, és erre is regisztráció útján lehet jelentkezni a VM4K elérhetőségein.