Érvényesülnek vagy csorbulnak a kisebbségi jogok?

Kovács Elvira lett az Európa nyelvi, etnikai, kulturális és nemzeti sokszínűségének megóvásáért felelős jelentéstevő

mh

2019. október 9., 21:42 >> 2019. október 9., 21:59

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjét választotta meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése az Európa nyelvi, etnikai, kulturális és nemzeti sokszínűségének megóvásáért felelős jelentéstevőnek. A politikusnő lapunknak nyilatkozva elmondta, decemberben már sor kerülhet a közmeghallgatásokra, és néhány országba is ellátogat, hogy felmérje, a Kisebbségi Keretegyezményt ratifikáló országok megfelelően alkalmazzák-e a keretegyezményben foglaltakat, és ennek megfelelően a jövő év közepére elkészülhessen a jelentés.

Kovács Elvira: Célom, hogy minél előbb sor kerüljön a közmeghallgatásra. Mivel a bizottság következő ülése december elején lesz, most azon dolgozunk, hogy 2-3 szakértő bevonásával akkorra megszervezhessük a közmeghallgatást (Fotó: Ótos András - archív)

Kovács Elvira: Célom, hogy minél előbb sor kerüljön a közmeghallgatásra. Mivel a bizottság következő ülése december elején lesz, most azon dolgozunk, hogy 2-3 szakértő bevonásával akkorra megszervezhessük a közmeghallgatást (Fotó: Ótos András - archív)

Az Európa Tanács kisebbségekre vonatkozó legfontosabb dokumentuma az 1995-ben elfogadott Kisebbségi Keretegyezmény. Kovács Elvira elmondta, hogy a legutóbbi jelentések csak azokkal a tagállamokkal foglalkoztak, amelyek még nem ratifikálták a Kisebbségi Keretegyezményt, éppen ezért miután tavaly januárban őt választották meg az esélyegyenlőségi és megkülönböztetésmentességi bizottság elnökének, indítványozta, hogy készüljön egy olyan jelentés, amely azokra az országokra is koncentrál, amelyek ratifikálták a '95-ös keretegyezményt, és ezáltal derüljön ki, hogyan alkalmazzák az egyezményt, illetve ratifikálása milyen konkrét eredményeket hozott a kisebbségek számára. Ez a folyamat már a múlt év első felében elindult. Erre a feladatra a bizottság Miren Gorrotxategi baszk jelentéstevőt választotta ki, akinek több elképzelése is volt, hogyan készüljön el a jelentés. Erre két év állt volna a rendelkezésére. A képviselőnő a kisebbségi nyelvhasználatra fektette volna a hangsúlyt.

– Mivel azonban Spanyolországban választások voltak, Miren már nem tagja a bizottságunknak, ezért új jelentéstevőt kellett választani. A titkárság és a bizottsági tagok többsége úgy gondolta, hogy miután az elnök asszony többségében nemzeti kisebbségi témákkal foglalkozik, ő készítse el a jelentést is. Így lettem én a jelentéstevő – magyarázta Kovács Elvira a megválasztásának körülményeit, illetve mutatott rá azokra a háttérgondokra, amelyek miatt rövidebb idő áll a jelentéstevő rendelkezésére, hogy a témakörben elkészülhessen a jelentés.

– A jelentés elkészítésének több előkészítési fázisa van. Sajnos ezen a képviselőnő nem sokat dolgozott a spanyolországi választások miatt, így csak a bevezető dokumentum készült el. Úgyhogy  felgyorsulnak majd a folyamatok, mert a hivatalos határidő a jelentés elkészülésére június végén lejár – tudtuk meg Kovács Elvirától. Folytatta: – Az a célom, hogy minél előbb sor kerüljön a közmeghallgatásra. Mivel a bizottság következő ülése Párizsban lesz december elején, most azon dolgozunk, hogy akkorra megszervezhessük a közmeghallgatást 2-3 szakértő bevonásával – mondta.

Elmondta, hogy a bizottság előkészítésének egyik fázisa a helyzet áttekintése, amikor is az esélyegyenlőségi és megkülönböztetésmentességi bizottság azon tanácsadói testületeinek jelentéseit tanulmányozzák át, amelyeknek a feladata követni, hogy mely országok hogyan alkalmazzák a Kisebbségi Keretegyezményt. Illetve készül egy határozat, ami alapján a jelentéstevő, illetve a titkárság meghatározott országokba látogat majd el. Mint Kovács Elvira hangsúlyozta, noha a bizottság dönt arról, hogy mely országokba látogatnak el, ő eleget kíván tenni a romániai meghívásnak.

– Természetesen az erdélyi magyarság helyzete miatt szeretnék ellátogatni Romániába. De a walesiek is megkerestek minket, illetve lettországiak is, ahol az orosz kisebbség oktatási jogai csorbulnak. Gondolom a decemberi bizottsági ülés után születik meg a döntés, hogy a jelentéstevő a következő fázisban hova fog ellátogatni, és mely kérdésekre fog koncentrálni – emelte ki, majd hozzátette: – Az elődöm elsősorban a nyelvi jogokra koncentrált, hiszen ő korábban is ilyen jelentéseken dolgozott, és ezért is keresték meg őt a walesiek. Jómagam nem csak a nyelvi jogokra koncentrálnék. Azt szeretném, ha december elején a bizottsági ülésen a jó szakemberek szakértelméből merítenénk, és ez alapján készülne el a jelentés – mondta.

Kovács Elvira kiemelte, miután az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadja a jelentést, az a Miniszterek Tanácsa elé kerül, majd az elfogadott határozatot ajánlások formájában továbbítják a tagállamoknak. Ezek azonban sajnos nem kötelező érvényűek, mégis, véleménye szerint, egyre nagyobb súlyt kaptak az elmúlt időszakban, az Európai Unió egyre többször alkalmazza az Európa Tanács ajánlásait.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége