2024. április 27., szombat

Bővítik a hercegszántói határátjárót

Lassan a végéhez érnek a Baja–Zombor útszakasz javítási munkálatai

Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára tegnap megtekintette a Baja és Zombor közötti határon átnyúló út javítási munkálatait. A projekt az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program negyedik generációja a Szerb–Magyar határ két oldalán. A program a belgrádi Szerbiai Utak Közvállalat, a magyar NIF és Zombor város közötti partnerség jegyében született meg.

L. Móger Tímea felvétele

L. Móger Tímea felvétele

Kern Imre mindezzel kapcsolatban elmondta, hamarosan véget érnek a folyamatban lévő felújítási munkálatok.

– Örülök, hogy itt lehetek Zomborban, hiszen ezt az IPA-programot együtt kezdtük megvalósítani a zomboriakkal, a Szerbiai Utak Közvállalat a fő résztvevője ennek a programnak, továbbá Zombor város, mi a minisztériumból a háttérsegítséget adtuk a program megvalósításához. Hosszú procedúra után kivitelezési fázisban van a munkálat, és elmondhatom, hogy a városi szakasz körülbelül 2 kilométeres része készen lesz egy hónap múlva, a város határától Bezdán felé található 12 kilométer hosszú szakasz pedig valamikor januárban, de az időjárási viszonyoktól függően, esetleg decemberben is befejeződhet. Mivel nagyobb lett a munkálatok összege, mint ahogy azt tervezték, a Szerbiai Utak is hozzájárult a beruházáshoz, cirka 50 millió dinárral, úgyhogy az egész beruházás értéke 350 millió dinár, vagyis megközelítőleg 3 millió euró – mondta Kern Imre.

Az államtitkár kiemelte, hogy ez az út nem csak Zombor számára fontos, hiszen egyrészt rengeteg teherautó közlekedik ezen az úton, másrészt két nagyon fontos határállomás felé halad az út, a horvátországi és magyarországi felé.

– Új hírként elmondhatom azt is, hogy az IPA-programban a napokban átadtunk egy kérelmet a hercegszántói határátjáró bővítése céljából a tervek kidolgozására. Ennek az a célja, hogy elkészüljenek a tervek, vagyis a nehéz teherforgalom, illetve nagy teherautók, nyerges vontatók számára megnyíljon végre a hercegszántói határátjáró. Mindez az egész Nyugat-Bácska ipara számára fontos, hiszen jelen pillanatban, ha Magyarországra szállítják az árut, Kelebiára vagy Horgosra kell menni. Nagyon sokat számít az is, hogy egy új határátjáró talán majd tehermentesíti az említett, két másik átjárót, hiszen mindkét határátkelőn a teherautók nagyon sokat várakoznak. Úgy gondolom, hogy mindez nagyon fontos projektum, és remélhetőleg, jövőre vagy két év múlva be tudjuk fejezni egészen a határátjáróig az út felújítását – hallottuk Kern Imre államtitkártól.

Pribilla Attila, a projekt-time tagja ismertette a projekt hosszú távú, határokon átterjedő hatását. Elmondta, a határokon átnyúló infrastruktúra-összeköttetésének fejlesztése jobb életkörülményeket teremt a határon átnyúló régiók lakosságának és lehetővé teszi az együttműködést a gazdaság minden területén.

Mindez a Baja és Zombor közötti út karbantartásával és javításával, illetve a Béreg (Szerbia)–Hercegszántó (Magyarország) határátkelőhely új besorolási feltételeinek megteremtésével, amelyek a teherszállítást is lehetővé teszik, valósul meg. A Béreg–Hercegszántó határátkelő alkalmassá tételére a nehéz teherforgalom átengedésére a magyarországi oldalon ki kell építeni a kamionellenőrzési terminált, a szerbiai oldalon pedig a Bezdán–Béreg útszakaszt kell alkalmassá tenni a kamionforgalom számára. Ez magába foglalja a Zombor és Baja közötti közút teherbírásának 11,5 tonnára növelését, illetve az aszfaltpálya 6,60-ról 7,20 méterre növelését.