2024. április 27., szombat

Bezártak a szavazóhelyiségek, megkezdődött a számlálás

Az előrehozott parlamenti választáson Koszovóban 1,9 millió szavazópolgár adhatta le voksát

A Koszovói Központi Választási Bizottság adatai szerint az előrehozott választásokon 11 óráig a szavazati joggal rendelkező választópolgárok  9,44 százaléka , 15 óráig 30 százaléka adta le voksát.

A koszovói választásokat követő egyik civil szervezet jelentése szerint legalább 10 választói körzetben történtek szabálytalanságok. Több helyen is előfordult, hogy a szavazók neve nem szerepelt a választói névjegyzéken, mások pedig kísérő jelenlétében szerették volna leadni a szavazatukat. A polgárok csoportos utaztatására és a szavazólapok fényképezése is előfordult. Letartóztattak két bizottsági tagot, mert megengedték, hogy egy nő a születési anyakönyvének felmutatásával szavazzon. Pristinában elfogytak a szavazólapok, de a Koszovói Központi Választási Bizottság pótolta a hiányzó anyagot. 

A 120 parlamenti helyért húsz párt, négy koalíció és egy független jelölt versenyzett, a választási listákon összesen 1060 név szerepelt.

Az előrehozott választásra azért volt szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. A kormányfő azzal indokolta lemondását, hogy nem akart miniszterelnökként a bíróság elé állni.

A közvélemény-kutatások arra utaltak, hogy az állampolgárok elégedetlenek voltak a Haradinaj vezette kormánnyal, és a kabinet legnagyobb ballépésének a szerbiai árura tavaly novemberben kivetett százszázalékos vámot tartották. A várakozások szerint az új kormánynak ezt az intézkedést mindenképpen el kell törölnie.

A felmérések arra is rámutattak, hogy egyik párt sem tud majd önállóan kormányt alakítani.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád továbbra sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Belgrád csak akkor hajlandó folytatni a 2013-ban megkezdett tárgyalásokat, ha Pristina eltörli a százszázalékos vámot, a koszovói kormány viszont korábban úgy fogalmazott, a vám mindaddig marad, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Elemzők szerint amennyiben nem Haradinaj alakít ismételten kormányt, az új politikai vezetés bizonyosan eltörli a büntetővámot.

Az előzetes eredmények éjfél körül várhatók, a választási bizottság pedig várhatóan csütörtökig közli a végleges eredményeket.