2024. május 8., szerda

Egyelőre nagyobb a választási kedv Koszovóban 2017-hez képest

Ma reggel pontban 7 órakor nyitották meg a legtöbb szavazóhelyiséget Koszovóban. A Koszovói Központi Választási Bizottság adatai szerint az előrehozott választásokon 11 óráig az 1,9 millió szavazati joggal rendelkező választópolgárok 9,44 százaléka voksolt, 2017-ben ugyanennyi idő alatt a polgárok 8,36 %-a járult az urnák elé.

A Kosovo Online internetes portál információi szerint a szavazóhelyiségek valamivel több mint 2 százaléka az előírt időpontnál később nyitotta meg a kapuit. A választásokat több nemzetközi sajtó is árgus szemekkel figyeli, az esetleges szabálytalanságokat pedig a többi között az EU delegációjának felügyeletével próbálják megelőzni. 

Kisebb szabálysértések ennek ellenére már előfordultak: Kosovska Mitrovicában egy nő kétszer próbált szavazni, a helyi általános iskolában pedig a választási bizottság elnökét és alelnökét is előállították hivatali szabálysértés miatt. A bizottság vezetői egy olyan személy számára engedélyezték a szavazást, aki az anyakönyvi kivonat felmutatásával igazolta magát. 

A szavazóhelyiségek este 19 órakor záródnak.