2024. április 27., szombat

A szabadság kivívásának emléknapja

Az orosz nagykövettel tárgyalt Vučić Medvegyev látogatásáról

Belgrád második világháború végi felszabadítása 75. évfordulójának közös megünnepléséről tárgyalt Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő és Alekszandr Bocan-Harcsenkó, Oroszország szerbiai nagykövete. Az évforduló alkalmából Belgrádba látogat Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, a látogatás szervezésének részletei voltak terítéken a mai egyeztetés alkalmával. A köztársasági elnök kijelentette, hogy az alkalom megfelelő lesz arra, hogy a két nemzet felelevenítse a szabadság iránti örökös vágya érdekében tett erőfeszítéseket, de arra is, hogy a két ország még inkább elmélyítse kapcsolatait és több államközi szerződést is aláírjon. Vučić köszönetet mondott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter üzeneteiért, melyeket a múlt héten mondott ki New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén, s melyekkel Szerbia nemzeti érdekeinek támogatásáról biztosította országunkat.

Mély bizalom és egymás megértése jellemzi a szerb–orosz kapcsolatokat, értékelte az államfő, erről tanúskodnak a hivatalos Moszkva üzenetei. Megszakítás nélküli intenzív politikai párbeszéd zajlik a két ország között, állapították meg a megbeszélés során a politikusok.

A találkozó folytatásában a regionális viszonyokról is szó esett, s mindketten reményüket fejezték ki: a Balkán-félszigetet továbbra is a béke és a stabilitás határozza majd meg.

A szerb államelnök még korábban megköszönte Medvegyevnek, hogy időt szakít a fasizmus felett aratott győzelem október 20-ai belgrádi ünnepi látogatásra.