2024. április 27., szombat

Játszóterek a garázsok tetején?

A Bata Brkić utca mellett tervezett parkoló-garázs megépítése miatt a környék lakói tiltakozó megmozdulást szerveztek. Ezt követően az önkormányzat képviselői fogadták őket a városházán.

Az önkormányzat városszerte újabb parkolókat tervez építeni, így a Bata Brtkić utca újonnan kialakított részében is. Az építkezés ötletével nem feltétlenül egyeznek mindig a környék lakói (Ótos András felvétele)

Az önkormányzat városszerte újabb parkolókat tervez építeni, így a Bata Brtkić utca újonnan kialakított részében is. Az építkezés ötletével nem feltétlenül egyeznek mindig a környék lakói (Ótos András felvétele)

A találkozó keretében konstruktív megbeszélést folytatott a két fél. Az egyeztetést követően egyes sajtóhírek olyan információt terjesztettek, hogy a találkozó több óra hosszát tartott, és egyéb, téves adatokat is közöltek a találkozó kapcsán. Aleksandar Dajko, a Bata Brkić és környékén élő polgároknak a képviselője elmondta, hogy az egyeztetés gond nélkül zajlott, kb. egy órát tartott. Az önkormányzat illetékeseinek elmondta, hogy miért tiltakoznak a polgárok a parkoló-garázs megépítése ellen. Mivel sok kérdésük volt az önkormányzat képviselőihez, újabb egyeztetést beszéltek meg október 4-ére.

Az elégedetlen polgárokat a városházán Adrijana Mesarović, az újvidéki polgármester tanácsadója és Dušan Miladinović, az Urbanizam közvállalat igazgatója fogadta. Dajko hangsúlyozta, hogy elégedettek az új sugárút megépítésével annak ellenére, hogy a régebbi, területrendezési terv előrelátta a parkolók melletti zöld területek kialakítását. Az újabb terv azonban már másról szól.

– Az önkormányzat képviselői kérésünkre rövid időn belül fogadtak bennünket, alkalmunk volt elmondani, mivel vagyunk elégedetlenek, és hogy szerintünk hogyan lehetne megoldást találni a gondokra. A Bata Brkić utca környékének lakói hat képviselőt választottak, én vagyok közülük az egyik. A megbeszélés építő jellegű volt, ezért a lakók úgy döntöttek, hogy egyelőre nem közlünk információkat a találkozóról, mert még nem fejeztük be az egyeztetéseket, hamarosan újabb fordulóra kerül sor, és azután majd több részlettel szolgálhatunk. A találkozó után a környező épületek információs tábláin közzétettük a találkozó rövid összefoglalóját, a sajtóban ezekből jelentek meg részinformációk – mondta Dajko. Hozzátette: a polgári megmozdulás nem politikai szervezkedés, csupán azért tömörültek, hogy a legújabb, területrendezési tervvel kapcsolatos kifogásaikat minél hatékonyabban képviseljék – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Mesarović elmondása szerint a parkolók hiánya a városban nagy gondot jelent, és az önkormányzat azért döntött az új parkolók, parkoló-garázsok megépítése mellett, mert ezzel a polgároknak is megkönnyítenék mindennapjaikat.

– A Bata Brkić utca mellett tervezett parkoló-garázst is azért szeretnénk megépíteni, mert sokan arra panaszkodtak, hogy nem tudják leparkolni személygépkocsijukat, mert nincs elég parkolóhely. A polgárokkal történt egyeztetésen mindkét fél elmondta érveit, a gondok egy részét pedig sikerült megbeszélni, vagyis sikerült egyezségre jutni bizonyos kérdésekben. Rávilágítottunk arra is, hogy az önkormányzat miért szeretne garázs-parkolókat építeni, melyeknek a tetején zöld felületeket és játszótereket alakítanánk ki – magyarázta Mesarović.